Unirea armonioasă a mâncării, naturii și comunității în Țara Ovăzului. Un răgaz pentru descoperirea culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania.
Ieri a debutat a unsprezecea ediție a Festivalului Săptămâna Haferland, care va avea loc în zece localități din regiunea cunoscută istoric drept Țara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, toate sate situate în jurul orașului Rupea.
În intervalul 3-6 august va avea loc cea mai mare manifestare dedicată promovării culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania, având anul acesta tema „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.
Festivalul Săptămâna Haferland este un eveniment pus în scenă de Fundaţia M&V Schmidt și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov cu suma de 27.320 lei, în cadrul Programului privind acordarea de finanțări nerambursabile din bugetul propriu al județului pe anul 2023 pentru proiecte culturale inițiate de asociații și fundații.
Călătorie fascinantă prin istoria și cultura Haferlandului!
„Când vizitezi pentru prima data Țara Ovăzului rămâi uimit de frumusețea satelor săsești, unde istoria prinde viață și natura prosperă! De la bisericile fortificate fermecătoare până la delicii culinare autentic săsești, fiecare colț are o poveste care așteaptă să fie explorată.”, au pus în evidență organizatorii festivalului
Descoperă tradițiile și frumusețile Haferlandului într-o săptămână plină de evenimente și experiențe tradiționale
Participanții descoperi o varietate de activități, gândite cu drag și pasiune pentru a promova frumusețea și autenticitatea tradițiilor locale.
În cadrul ediției din acest an, pe lângă evenimentele deja tradiționale ale festivalului, precum baluri tradiționale săsești, concerte de orgă și muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecții de film, expoziții foto și prezentări de costume tradiționale și o paradă de costume populare, participanții vor putea participa la resfințirea Bisericii Evanghelice din Rupea. Lăcașul a fost de curând restaurat.
Balurile tradiționale săsești îi vor prinde pe participanți în dansul magiei timpurilor, iar concertele de orgă și muzică săsească le vor fermeca auzul.
Prelegerile și expozițiile foto îi vor purta în trecut, dezvăluind secretele istoriei acestor locuri. Din spectacolele de dans popular vor învăța pașii tradiționali și se vor bucura să privească costumele autentice.
Proiecțiile de film aduc la viață povestea locurilor și a oamenilor ce le-au păstrat autenticitatea de-a lungul timpului, iar tururile ghidate vor oamenii călăuzi către obiective remarcabile, așa cum este celebrul Stejar al lui Crulici, un martor tăcut al istoriei.
Cei interesați vor avea, totodată, oportunitatea de a face vizite la fermele și în curțile tradiționale ale localnicilor și de a degusta produse bio, în timp ce copiii și adulții deopotrivă își vor putea încerca îndemânarea în atelierele de pictură pe lemn, pâslit, împletit coronițe, cioplire în lemn, țesut și brodat.
În această săptămână specială, tradiția locală va fi celebrată într-un cadru desprins parcă din basme.