Dacă în primăvară, primarul Brașovului, Allen Coliban, reclama faptul că autolaboratorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov stă neînmatriculat în parcare, deși ar fi mare nevoie de el, după ce problema a fost rezolvată, municipalitatea brașoveană nu a trecut de etapa „exprimării intenție”.
Autolaboratorul este pregătit să intervină încă de la începutul lunii iunie, iar APM așteaptă ordinul de la Primăria Brașov pentru amplasarea autolaboratorului în cartierul brașovean Triaj. De altfel, în primele zile ale lunii iunie, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, a spus că Primăria Brașov a cerut ca laboratorul mobil să fie amplasat în Triaj și că așteaptă o solicitare oficială în acest sens.
De ce nu a ajuns laboratorul mobil în Triaj
După două luni, situația a rămas neschimbată. Mai exact, în 24 august, Băncilă a declarat că „avem o solicitare de la Primăria Brașov pentru zona Triaj. În acest moment se face asfaltarea la terminalul RATBV, unde se va amplasa autolaboratorul. După ce se va termina această lucrare și ne vor anunța că o putem amplasa vom putea monitoriza calitatea aerului din zonă”.
Pe de altă parte, dacă Primăria Brașov nu se grăbește, există riscul să „piardă trenul”, pentru că autolaboratorul este solicitat și de o altă primărie. Mai exact, pentru amplasarea autolaboratorului a transmis o solicitare și Primăria Victoria, argumentul edililor locali fiind că în zona respectivă sunt mai multe unități industriale care, prin activitatea lor pot afecta calitatea aerului.
Cu ajutorul echipamentelor din dotarea autolaboratorului, va fi posibilă măsurarea concentraţiilor în aerul înconjurător pentru mai multe substanţe chimice poluante, respectiv particule în suspensie (praful), dioxid de azot (NO2), amoniac (NH3), dioxid de sulf (SO2), hidrogen sulfurat (H2S), monoxid de carbon (CO), precum şi benzen, toluen, etilbenzen, o-,m-,p-xilene, hidrocarburi nemetanice (NMHC), 1,2,4-trimethilbenzen, cumenă (i-Propilbenzen), stiren, n–hexan, 2,2,4-trimetilpentan (i-octan), naftalină, fenol, tetracloretilenă, 1,3 butadienă, metilmercaptan, carbondisulfură, etilmercaptan, dimetilsulfură, dietilsulfură, dimetildisulfură.
În acest moment, calitatea aerului din Brașov este monitorizată printr-o rețea de stații fixe, amplasate de mulți ani în mai multe puncte ale orașului. De exemplu, în baza informațiilor oferite de aceste stații, în anul 2019, concluzia APM Brșaov a fost că aerul din Brașov este „respirabil”.