Site icon

Caravana SMURD “Fii Pregătit!” în Brașov. Timp de cinci zile, brașovenii vor învăța să salveze vieți

Pe parcursul a 5 zile din prima jumătate a lunii septembrie, Caravana SMURD “Fii Pregătit!” împreună cu Centrul Mobil pentru Răspuns în Situații de Urgență vor fi prezente în mai multe locații din județul Brașov. Acțiunile se vor desfășura în zilele de 05, 11, 12, 13 și 14 septembrie, între orele 10:00 și 18:00.
Astfel, pe 05.09.2023, echipa va fi prezentă în municipiul Brașov, pe Aleea Tiberiu Brediceanu,
în data de 11.09.2023, acțiunea va avea loc în municipiul Făgăraș, în zona centrală
pe 12.09.2023, municipiul Făgăraș din nou va găzdui evenimentul, în zona sa centrală. În ziua de 13.09.2023, orașul Rupea, pe strada Republicii, va găzdui echipa mobilă.
În final, pe 14.09.2023, orașul Ghimbav, în zona Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, va primi vizita caravanei.
Inițiat de către Departamentul pentru Situații de Urgență și gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), proiectul “Caravana Fii Pregătit” primește susținere din partea Fundației pentru SMURD, cu sprijinul important al Fundației Vodafone România.
Începând din 2017, Caravana “Fii pregătit” desfășoară în întreaga țară sesiuni de instruire în acordarea primului ajutor în situații de urgență.
După plecarea din Cluj-Napoca, Caravana traversează acum România, oprindu-se atât în marile centre urbane, cât și în comunitățile rurale. În fiecare localitate, participanții beneficiază de cursuri care acoperă aspectele esențiale legate de dezastrele naturale cu potențial impact asupra României, precum cutremure, inundații, alunecări de teren sau incendii. Aceste cursuri oferă informații despre modul în care populația poate să se pregătească și să facă față eficient acestor situații critice.

Cursuri interactive cu paramedici SMURD


Participanții vor avea ocazia să urmărească materiale video dezvoltate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar programul va include o secțiune practică interactivă. În această parte a cursului, un paramedic SMURD va demonstra măsurile de prim ajutor, oferind prezentări detaliate, iar în plus vor fi ilustrate tehnici de stingere a incendiilor.
Cursurile de instruire medicală sunt concepute pentru a beneficia atât populația generală, cât și profesioniștii din cadrul sistemului de urgență. Acțiunile sunt conduse de formatori specializați, membri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Tehnologie avansată și experiență practică pentru situații de urgență


Structurat pe baza unui tir special amenajat, centrul mobil dispune de o sală de instruire cu o capacitate de 40 de locuri și este complet echipat cu toate aparaturile medicale și dispozitivele necesare pentru oferirea primului ajutor. Acesta cuprinde dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, care permit cursanților să se instruiască eficient în tehnici de ultimă generație pentru acordarea primului ajutor.
Astfel, participanții vor beneficia de instruire în privința primului ajutor medical de bază, vor învăța tehnici esențiale de stingere a incendiilor în gospodării și vor primi îndrumări privind comportamentul adecvat în diverse situații de urgență.
Toate categoriile de vârstă, de la copii la părinți și bunici, sunt încurajate să se alăture Caravanei pentru a-și satisface curiozitățile și nevoia de a fi informați. Aceasta este o oportunitate unică de a adresa specialiștilor întrebări despre metodele lor, procedurile pe care le aplică și durata intervenției – aspecte esențiale care pot face diferența în anumite cazuri.


„Dezastrele afectează toate segmentele de populație, dar nu pe toată lumea în mod egal. UNICEF estimează că în jur de 50-60 la sută dintre cei afectați de un dezastru sunt copii. Este important ca această campanie să se adreseze în principal copiilor, deoarece aceştia își pot influența în mod pozitiv părinții prin ceea ce învață. Studiile au arătat că un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai puțin afectat în cazul în care trăieşte pe viu un dezastru”, a afirmat Raed Arafat.

Linia subțire dintre salvare și pericol, între care poți să faci diferența


Cunoașterea modului corect de acțiune în cazuri de urgență este esențială deoarece poate face diferența dintre viață și moarte, dintre minimizarea sau agravarea impactului unui eveniment neprevăzut. Situațiile de urgență pot varia de la accidente casnice sau accidente rutiere până la dezastre naturale sau alte incidente majore.


De ce este important să știm cum să acționăm


În multe cazuri, intervenția promptă și corectă poate să prevină pierderea de vieți sau să reducă semnificativ rănile grave. Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor și de intervenție adecvată poate să stabilizeze o victimă până la sosirea echipelor de intervenție profesionale.
În cazul unor incidente, cum ar fi incendiile sau inundațiile, intervenția imediată poate să limiteze extinderea daunelor și să reducă pierderile materiale.
Situațiile de urgență pot să creeze panică și confuzie, astfel, cunoașterea pașilor corecți de urmat ne poate ajuta să rămânem calmi și să acționăm cu încredere, ceea ce poate să influențeze pozitiv rezultatul final.
În situații critice, acțiunile individuale pot să aibă un impact semnificativ asupra comunității, iar dacă mai mulți oameni știu cum să acționeze, pot să ofere sprijin suplimentar și să colaboreze pentru a face față întregii situații.

Exit mobile version