La începutul noului an școlar, primarul Allen Coliban a decis să nu participe la evenimentele orgazanizate cu ocazia deschiderii acestuia. “Nu cred că se supără nimeni dacă politicienii nu participă la deschiderea anului școlar. Dimpotrivă, cred că este un semn de normalitate”, spunea Coliban pe 11 septembrie. (*Articol al USR Braşov).
Primarul Brașovului vorbește despre realitatea cruntă în care se regăsește educația din România din
ultimii ani. Vorbește despre promisiuni neonorate ale politicienilor din ultimii 30 de ani, despre lipsa de
prioritizare de care depinde viitorul întregii țări.
“În niciun an de când Legea Educației a fost adoptată Guvernul nu a respectat alocarea bugetară prevăzută de lege – minim 6% din PIB. La finalul a 10 ani de ”Românie Educată”, au rămas doar declarațiile cu privire la transformarea Educației în prioritate națională. Profesorii, rămași mereu la coada priorităților guvernamentale, au intrat în grevă în luna mai, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Ca societate, am eșuat în a fi solidari cu ei, într-un moment în care am fi putut, întreaga Românie, să spunem răspicat că statutul și finanțarea cadrului didactic trebuie să se îmbunătățească radical, aici și acum. Greva a încetat, realitatea nu s-a modificat substanțial, profesorii au cedat presiunilor și oftează la gândul că promisiunile primite se vor încovoia încă o dată sub certitudinea deficitului bugetar”, afirmă Coliban.
Pentru toate cele de mai sus, primarul și-a motivate decizia de a nu participa la festivitățile prilejuite de
începerea unui nou an școlar:
“Cu toate acestea în gând, plus imaginea celor mici în curtea școlii, care doar de discursurile sforăitoare ale politicienilor nu au chef, am decis să nu particip la festivitățile de deschidere a anului școlar. Decent ar fi să fie toți politicienii în ”grevă de festivism”, în acest context. Nu va ofta nimeni, absența va trece neobservată”.
Și pentru a pune și mai multă sare pe rana educației, Allen Coliban, alege să explice pe larg de ce la Brașov, în sfârșit intrăm pe un făgaș caracterizat de normalitate în privința educației.
“Peste 181 de milioane de lei am prevăzut anul acesta în bugetul Brașovului pentru educație. Cea mai mare valoare alocată vreodată acestui domeniu. Ca să vă faceți o idee și mai clară despre ce înseamnă la Brașov prioritizarea educației vă las încă 2 cifre relevante: 56.000.000 de lei este valoarea investițiilor în unitățile actuale (extinderi, mansardări, eficientizări), 339.000.000 de lei este valoarea investițiilor în unități noi aflate în diferite stadii. Doar o parte dintre ele ar fi: creșă nouă, pe Fundăturii, în Stupini; grădiniță nouă, pe Socec, în Tractorul; grădiniță nouă, pe strada Pelicanului, în Bartolomeu; școală nouă și sală de sport, pe Fagurului, în Stupini. Plus, multe altele”, spune primarul Allen Coliban.
Am adăuga că ne aflăm, în sfârșit, într-o normalitate în privința educației și a investițiilor în infrastructura specifică. Din păcate, Brașovul, prin grija administrației de dinaintea lui 2020 a pierdut ani de zile, ani în care investițiile în creșe, grădinițe sau școli noi au lipsit aproape în totalitate.
(*Articol al USR Braşov)