DIICOT a transmis în cursul zilei de vineri un comunicat de presă în care sunt prezentate inclusiv detalii referitoare la cazul în care este cercetat, pentru trafic de droguri, un polițist brașovean (dat afara din poliție după ce a început ancheta).
Astfel, la data de 07.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Brașov au dispus reținerea a 10 inculpați, în două cauze penale, privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, complicitate la trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără de drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Astfel, în prima cauză, s-a reținut că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat și au intermediat comercializarea de droguri de risc, de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive (canabis, ketamină, amfetamină și MDMA), cu sume cuprinse între 200 și 600 de lei, către consumatori de pe raza județului Brașov.
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că inculpații, pe lângă modalitatea vânzării directe, au utilizat și o aplicație tip chat (metoda “dead drop”), în cadrul căreia a fost creat un grup dedicat persoanelor care doreau să achiziționeze, respectiv să comercializeze droguri de risc și de mare risc.
Cum încerca să șteargă urmele rețeaua din care făcea parte polițistul
În cea de a doua cauză instrumentată, s-a reținut faptul că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat și au intermediat comercializarea de droguri de mare risc (cocaină), cu sume cuprinse între 900 și 2.000 de lei, către consumatori de pe raza județului Brașov.
Din probatoriul administrat a rezultat și faptul că inculpații pentru a îngreuna descoperirea activității infracționale pe care o desfășurau, au racolat mai mulți consumatori, prin intermediul cărora au comercializat diverse cantități de droguri.
“Precizăm că la data săvârșirii faptelor, unul dintre inculpați deținea calitatea de polițist. Investigațiile vizând activitatea infracțională a inculpatului, au fost sprijinite constant de Inspectoratul Județean de Poliție Brașov”, au declarat reprezentanții DIICOT.
În cursul zilei de 07.09.2023, în cele două cauze, au fost puse în aplicare 29 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Brașov, fiind identificate și ridicate 25 grame de cocaină, o cantitate de MDMA , suma de 12.400 lei, mai multe cântare de precizie și grindere, precum și alte mijloace de probă.
A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Brașov.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Ploiești, Pitești, Alba, Mureș, Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov, Poliția Municipiului Brașov-Biroul Poliției Rutiere, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Prahova, Argeș, Buzău, Harghita, Covasna, jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Burebista Brașov și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei și Centrul Chinologic “Doctor Aurel Greblea” Sibiu.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
“Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicat.