A fost reluată explorarea celui mai adânc aven (peșteră cu dezvoltare preponderent verticală) din România, Avenul de sub Colții Grindului. Tabără de explorare în acest aven se desfășoară între 8 și 24 septembrie 2023, cu participarea, în ture, a 38 de speologi, din Ungaria, Grecia, Bulgaria, Germania, Ucraina și România.
Obiectivul principal al taberei de explorare din acest an este depășirea punctului terminus, un pasaj strâmt, situat imediat după o galerie complet inundată. Punctul terminus este situat la adâncimea de 776 de metri, măsurată față de nivelul singurei intrări cunoscute a avenulului.
Explorarea prezintă un nivel ridicat de dificultate, în principal pentru că de forțarea pasajului strâmt din punctul terminus se pot ocupa doar speologi capabili să parcurgă în condiții de siguranță galeria complet inundată, din acea zonă, lungă de aproximativ zece metri. În plus, explorarea se face cu folosirea unui bivuac, amenajat la adâncimea de 544 de metri, în care echipele de lucru își pot reface forțele, pentru continuarea explorării. Iar siguranța speologilor depinde direct de instalarea corectă a corzilor și liniei de comunicații cu suprafața, pe toată adâncimea avenului.
Avenul de sub Vârful Grind a fost descoperit în 1985, în versantul estic al masivului Piatra Craiului. În urma explorărilor repetate, în 1995 a fost atinsă adâncimea de 544 de metri, iar în 2019 a fost stabilit recordul național de adâncime: 769 de metri. În 2020, după explorarea galeriei complet inundate, a fost atinsă adâncimea de 776 de metri, pe care tabăra din acest an își propune să o forțeze.
Tabăra de explorare din acest an este organizată de cluburile speologice Silex Brașov, Avenul Brașov și Focul Viu București, cu susținerea Federației Române de Speologie.