Site icon

FOTO. Cimitirul Eroilor Revoluției din Brașov, „ocupat” de un festival culinar. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Brașov

Sursă foto: Lucian Pătrașcu

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat vineri pe rețelele de socializare, două evenimente care „animă” orașul în aceste zile, ambele cofinanțate de Primăria Brașov. Este vorba de „Consolid8 Talks 2023” și „Food Truck Festival”. Ambele se desfășoară în zona Teatrului Sică Alexandrescu – Parcul Eroilor.

Locul unde s-au întins însă “parangheliile” nu face prea mare cinste administraţiei locale.

Mai exact, „Food Truck Festival” ocupă un fost cimitir – cel de lângă Teatrul Sică Alexandrescu Brașov, căruia, la finalul anilor 1980 i se spunea „Doi pe bancă, doi sub bancă” – și un actual cimitir din centrul orașului, cel al Eroilor Revoluției din 1989.

Pe site-ul Primăriei Brașov nu am găsit informații privind suma alocată de la bugetul local pentru acest festival care pare că ţine neapărat “să anime” şi “să facă să vibreze” (după cum le place comunicatorilor Primăriei să se exprime) chiar şi cimitirul Eroior Revoluţiei.

În schimb, este menționat „Consolid8 Talks”, pentru care Asociația Centrul pentru Dezvoltare Durabilă (cu sediul în comuna Giubega, județul Dolj) a obținut de la Primăria Brașov suma de 99.261 lei, prin Programul de finanțare a proiectelor de mediu.

Un loc încărcat de istorie, în parcul „Doi pe bancă, doi sub bancă”

Parcul „Doi pe bancă, doi sub bancă” este un loc încărcat de istorie pentru braşoveni, pentru că acolo a fost, până în 1987, a fost un cimitir înființat cu multe secole în urmă, din care a mai rămas doar capela în care erau depuse trupurile neînsuflețite ale primarilor orașului. Înainte ca acest parc să fie înființat, osemintele brașovenilor au fost luate și mutate la Cimitirul Municipal, însă brașovenii mai în vârstă spun că s-a muncit „pe repede înainte”, astfel că au mai rămas oseminte îngropate lângă teatru, de unde și numele dat de oameni parcului: „Doi pe bancă, doi sub bancă”.

Bănci și mese pe aleile cimitirului

În ceea ce privește Parcul Eroilor, aici sunt îngropați brașovenii care și-au pierdut viața în timpul Revoluției din 1989, fiind, aşadar, la propriu un cimitir.

De altfel, mai mulți brașoveni s-au declarat nemulțumiți de faptul că Primăria Brașov și-a dat acordul și, mai mult, a și cofinanțat un eveniment prin care un loc simbolic pentru oraș şi de reculegere pentru unii dintre cetăţeni, a fost transformat într-o zonă de „picnic”, invadat de beculețe, mese și mobilier publicitar.

Exit mobile version