Spitalul Orășenesc Rupea, care deservește un areal geografic semnificativ, cu acces dificil la unități spitalicești și care îngrijește pacienți care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile, a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, necesară Secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Medicii vor avea la dispoziție două monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele având și modulul de monitorizare a funcțiilor vitale materne.
Cele două aparate din dotare erau depășite moral, nemaiavând acuratețea maximă, din cauza vechimii și a multiplelor reparații. Mai mult, acestea nu aveau funcții caracteristice sarcinilor de vârstă gestațională de sub 30 de săptămâni, care indică o prematuritate severă, în condițiile în care aici au fost monitorizate gravide cu sarcini de risc, inclusiv mame minore, la care riscul de naștere prematură este frecvent. De asemenea, tot cu susținerea Libris, Organizația Salvați Copiii România a mai donat spitalului un aspirator de secreții, trei aparate de aerosoli, un monitor funcții vitale și un aparat de vizualizare vene. Valoarea totală a echipamentelor donate către spitalul din Rupea, ce provine integral din sume donate de clienții Libris, este de 15.000 euro, se arată în comunicatul de presă transmis de Organizaţia Salvaţi Copiiii.
Multe dintre tinerele mame din zona Rupea au sarcini care nu au fost monitorizate
Din cauza condițiilor socio-economice precare, precum și a accesului scăzut la educație, multe dintre gravidele care ajung la consult sau să nască la spitalul din Rupea au sarcini care nu au fost monitorizate până la o vârstă gestațională avansată. Aparatura medicală performantă va face astfel diferența în monitorizarea cât mai acurată a aproape 1.000 de consultații realizate anual de medicii care activează în cabinetul de Obstetrică-Ginecologie al spitalului.
Spitalul are doi specialişti în Obstetrică-Ginecologie
Spitalul dispune de doi medici specialiști în Obstretică-Ginecologie, cu experiență în centre universitare de prestigiu – UMF Carol Davila București și UMF Tg. Mureș. Aceştia susțin că îngrijirea pacientelor care se adresează compartimentului este una plină de compasiune, dedicație și profesionalism, în limita posibilităților de dotare logistică și de personal existente. Datorită colaborării foarte bune cu maternitățile de grad superior și a stabilirii unui diagnostic prompt cu ajutorul noilor echipamente, viitoarele mame au șansa acum să nască în siguranță deplină.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Este crucial să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generație în maternitățile și secțiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unități spitalicești mari, din cauza distanței geografice. Inechitatea din sistem în ceea ce privește dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalității infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor și de lucru în comunități”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
Salvaţi Copiii a donat şi pentru alte spitale din judeţul Braşov
În județul Brașov, Organizația Salvați Copiii a mai donat anterior echipamente și aparatură medicală Spitalului Municipal dr. Aurel Tulbure Făgăraș, Spitalului de Obstetrică și Ginecologie dr. I. A. Sbârcea, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și Spitalului Orășenesc Rupea, valoarea totală a acestora fiind de 349.916 euro.
Până în prezent, cu ajutorul echipelor de experți locali, Salvați Copiii a derulat servicii integrate pentru 5.500 de beneficiari (mame, gravide și copii cu vârsta între 0-5 ani, refugiați) din zonele rurale din județul Brașov, a realizat parteneriate cu instituțiile locale, iar procentul gravidelor care au mers la control în timpul sarcinii a crescut cu 95%, procentul copiilor vaccinați a crescut cu 98% și nutriția și starea de sănătate a copiilor și femeilor s-a îmbunătățit cu 100%.
Din 2023 la nivel local Organizaţia derulează și un program de dotare a cabinetelor de medicină de familie din zonele rurale cu echipamente medicale. De asemenea, 250 de gravide din județ beneficiază de Cutia bebelușului pe modelul finlandez și de sesiuni de informare medicală.