Anunțată în urmă cu o săptămână, tăierea banilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență este, în continuare, în etapa întrebărilor și explicațiilor. Pe de o parte, primarul Brașovului, Allen Coliban, reclamă că Ministerul Sănătății a solicitat informații despre progresul proiectului abia după ce a anunțat că spitalul brașovean nu mai e pe listă, pe de altă parte, senatorul social-democrat Marius Dunca spune că municipalitatea brașoveană nu a reglementat situația juridică a terenului care apare, în continuare, ca teren arabil.
Mai exact, vineri, primarul Brașovului, Allen Coliban, a postat pe rețelele de socializare o poză a unei adrese a Ministerului Sănătății (cu număr de înregistrare din 13 septembrie), prin care se solicitau informații despre progresul proiectului (licitații, lucrări etc).
„În ianuarie, în evaluarea Ministerului Sănătății, Spitalul de Pneumo al Brașovului s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte. Atunci era și bun, și matur. De atunci și până astăzi, Ministerul a amânat semnarea contractului, dar a contractat alte proiecte, cu punctaj mai mic, dar cu culoarea politică potrivită. Săptămâna trecută a apărut informația potrivit căreia, pentru a acoperi incompetența guvernării care a costat România pierderi uriașe din PNRR, executivul a propus reducerea banilor tocmai de la Sănătate, tăind arbitrar 7 spitale de pe listă, printre care cel din Brașov. Primul Ministru a justificat spunând că a renunțat la proiectele care nu aveau «nici licitație, nici studiu». Noi avem și-și. Iată dovada că habar nu aveau despre progresul proiectelor: un document oficial, primit ieri de la Minister! Cum explicați asta, Domnule Ciolacu? Mai întâi ne-ați tăiat de pe listă, acum ne întrebați care este progresul? Mai bine recunoașteți că ați acordat preferențial banii din PNRR și de acolo se ocupă procurorii europeni”, a scris primarul pe Facebook.
Primăria Brașov nu a rezolvat problema terenului cumpărat pentru noul spital
De cealaltă parte, printr-un comunicat de presă, senatorul PSD Brașov Marius Dunca a anunțat că Ministerul Sănătății a solicitat Primăriei Brașov de mult timp să reglementeze situația juridică a terenului pe care urmează a se construi spitalul.
„Timp de 9 luni Coliban nu a fost capabil să schimbe destinația terenului din teren agricol în teren construibil. Ministerul Sănătății i-a pus în vedere în nenumărat rânduri primarului mincinos și incompetent să rezolve această situație. Prin adresa AFR2554 din 12 iulie 2023 s-a realizat ultima evaluare! În septembrie a fost transmisă o altă fișă de evaluare pentru trimestrul III. În 20 decembrie 2022, proprietarii terenului și-au dat acord pentru construire, la acea dată terenul fiind arabil, așa cum se vede chiar în documentul care poartă semnătura dumneavoastră electronică”, a declarat senatorul.
Conform unei adresei amintite de senator, terenul cu o suprafață de 20.286 mp, pentru care trebuia să se reglementeze situația juridică, a fost achiziționat de Primăria Brașov. De asemenea, prin adresa respectivă sunt solicitate informații privind stadiul proiectului noului spital.