Transalpina, în topul peisajelor de toamnă recomandate de Wall Street Journal turiștilor americani

Peisajele de toamnă din Japonia, Finlanda ori România sunt promovate de publicația americană The Wall Street Journal într-un articol care prezintă cele mai frumoase șase destinații în acest anotimp. Printre ele se numără și peisajele care se pot vedea pe celebra șosea Transalpina.

Cotidianul scrie ca cea mai înaltă șosea din România – și unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa – traversează Munții Carpați între Transilvania și Oltenia, trecând prin păduri dense și platouri înalte. Fagii europeni, care strălucesc auriu toamna, adaugă o notă de dramatism traseului înainte ca zăpada să închidă trecătorile. 

Transalpina este cel mai înalt drum rutier, nu doar din România, ci şi din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atingând altitudinea maximă (2145 m) în Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Munţii Parâng de la Nord la Sud fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se află, şi leagă localitatea Sălişte din judeţul Sibiu de localitatea Novaci din judeţul Gorj.

Drumul şi-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (ţara de dincolo de munţi), cum era numită în vechile texte şi hărţi latineşti Ţara Românească, şi e supranumit Drumul Regelui, pentru că regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1935, l-a inaugurat parcurgându-l el însuşi împreună cu familia regală.

Deşi este mai înalta şi mult mai veche decât  Transfagarasanul, Transalpina este mai puţin cunoscută, pentru că până în 2009, această şosea – parte a drumului naţional DN76C -, nu a fost niciodată asfaltată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.