Poliția Locală și operatorul care asigură serviciul de ridicare a autoturismelor staționate neregulamentar au continuat în aceste zile intervențiile pentru creșterea siguranței pietonale și rutiere prin ridicarea autoturismelor care staționează pe treceri de pietoni, blochează vizibilitatea în intersecții, circulația pe trotuare, benzile de circulație (mai ales acolo unde există o singură bandă pe sens, delimitată cu linie continuă de banda de pe sensul opus). Poliţiştii au avut ocazia să vadă în această peripadă inclusiv şoferi care blocau trecerea de pietoni sau… chiar două treceri în acelaşi timp.
Pe lângă centrul istoric, alte zone în care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale privind staționarea autovehiculelor sunt: Astra – zona Carpaților, zona Avram Iancu – Mihai Viteazu și Bartolomeu.
Staționarea pe trecerea de pietoni (o mașină staționa chiar pe direcția de traversare a pietonilor, alta bloca două treceri de pietoni în același timp), blocarea trotuarului în totalitate sau a vizibilității în intersecție, blocarea unui sens de circulație, pe o stradă în pantă, în condițiile în care între sensuri era linie continuă, iar mașinile care urcau erau obligate să depășească această linie continuă, iată doar câteva dintre contravențiile constatate de polițiștii locali.
Polițiștii au dispus ridicarea autovehiculelor aflate în aceste situații și sancționarea celor care au încălcat prevederile legale.
8 șoferi s-au întors la mașină înainte să înceapă procedura de ridicare, iar un șofer a reușit ,,performanța” să își lase mașina pe două treceri de pietoni
În cazul a 146 de șoferi, autovehiculele au fost ridicate și transportate în zona special amenajată pentru depozitare, iar 8 șoferi au revenit la mașină înainte de demararea procedurii de ridicare, fiind sancționați doar pentru staționare, fără a mai plăti taxele de ridicare, transport și depozitare.
În paralel, polițiștii continuă activitatea de prevenire și avertizare a șoferilor care staționează în zonele în care este interzis acest lucru.
Conform regulamentului privind activităţile de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe raza teritorială a UAT Municipiul Braşov, autoturismele staționate neregulamentar sunt ridicate în urma dispoziției unui polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov sau a dispoziției polițistului local.
Ridicarea mașinilor și eliberarea lor se face non-stop. Mașinile staționate neregulamentar pot fi recuperate din spațiul special amenajat pentru depozitarea acestora, de pe str. Hărmanului nr. 47K, vizavi de sediul RATBV.
Recuperarea autovehiculelor se va face după plata unei taxe de minim 985 de lei, valabilă pentru primele 12 ore de la momentul ridicării.
Conform regulamentului, tarifele pe care le vor plăti cei care parchează neregulamentar sunt:
- 625 de lei pentru ridicarea autovehiculului;
- 260 de lei pentru transportul acestuia la zona de depozitare;
- 200 de lei/24 h/vehicul taxa de depozitare.
Telefonul de contact al operatorului Tetkron SRL, în cadrul dispeceratului non-stop, este 0770-369.369.
Prevederi din regulament:
- Ridicarea vehiculului staționat neregulamentar se face în urma dispoziției polițistului, angajat al IPJ Brașov, sau a polițistului local. De la constatarea la fața locului a acestei contravenții și până la ridicarea vehiculului trebuie să treacă 5 minute, timp în care șoferul își poate lua vehiculul, fiind sancționat doar contravențional, cu amendă și/sau puncte de penalizare.
- În cazul în care șoferul ajunge după ridicarea mașinii, va fi obligat să plătească, pe lângă amenda pentru contravenție, și tariful pentru ridicarea vehiculului.
- În cazul în care vehiculul a fost transportat la locul de depozitare, deținătorul îl poate recupera oricând, după plata taxelor de ridicare, transport și depozitare, programul pentru restituirea vehiculelor fiind non-stop.
- Dacă vehiculul va fi recuperat în termen de până la 12 ore din momentul ridicării acestuia, se va plăti jumătate din taxa de depozitare vehicul.