Site icon

Brașov și Constanța, printre primele județe care vor beneficia de Sistemul de monitorizare electronică în cazurile de violență domestică

Valea Prahovei şi litoralul vor beneficia anul viitor de operaţionalizarea, în sistem-pilot, a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) în cazurile de violenţă domestică.

Ministerul Afacerilor Interne a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind modificarea Hotărârea Guvernului nr. 1025/2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Printre modificările propuse se numără includerea judeţului Constanţa în etapa a doua a proiectului, în 2024, cu un an mai devreme decât era prevăzut iniţial, precum şi creşterea numărului de personal propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenţie în situaţia generării unei alerte în cadrul SIME.

Se prevede creşterea de la 2.534 de funcţii, dintre care 191 de ofiţeri de poliţie şi 2.343 de agenţi de poliţie, la 2.691 de funcţii: 205 de ofiţeri de poliţie şi 2.486 de agenţi de poliţie responsabili de monitorizarea electronică.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de modificare a HG 1025/2022, s-a constatat că există o vulnerabilitate din punct de vedere al operativităţii în transmiterea sesizărilor victimelor ori semnalărilor sistemului de monitorizare electronică, realizându-se şi o întârziere a intervenţiei la faţa locului în zonele cu aflux temporar, periodic, sezonier ori permanent de persoane, în general cu scop recreaţional sau turistic.

“Aceste zone de vulnerabilitate, ca urmare a neacoperirii cu sisteme de monitorizare şi resurse specifice, sunt identificate la nivelul principalelor zone turistice de la munte, în principal din arealul Valea Prahovei şi de la Marea Neagră, frecventate de peste 2 milioane de cetăţeni de pe tot teritoriul naţional”, se explică în document.

În judeţul Constanţa, în primele 9 luni ale anului, s-au sesizat 1.231 de infracţiuni la regimul violenţei domestice, cu tot atâtea victime şi autori, fiind emise şi gestionate 254 de ordine de protecţie provizorii şi 246 de ordine de protecţie. S-au înregistrat 1.016 intervenţii la evenimente ale patrulelor de poliţie.

Conform MAI, aceşti indicatori se află pe un trend crescător. Evaluarea la 9 luni indică faptul că, faţă de datele anterioare, s-au înregistrat creşteri de 11 – 13%.

“Relevant este şi faptul că evaluarea celor mai importanţi indicatori statistici în domeniul protecţiei victimelor violenţei domestice, respectiv numărul de ordine de protecţie şi ordine de protecţie provizorii emise la nivelul judeţului Constanţa, a indicat faptul că judeţul se situează în fruntea clasamentului naţional, cu valori ridicate, situându-se în primele cinci judeţe la numărul ordinelor de protecţie emise, respectiv în primele zece judeţe la numărul ordinelor de protecţie provizorii emise”, arată documentele MAI.

Prima etapă a proiectului-pilot a avut loc în perioada 2022 – 2023 în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea.

Exit mobile version