Site icon

Cum a câștigat Primăria Brașov primul proces pentru Casa Negustorilor. Decizia primei instanțe: Cerbul Carpatin trece în proprietatea municipiului Brașov, dar vor urma alte procese

Tribunalul Brașov a decis în 15 noiembrie, că „Cerbul Carpatin” din Piața Sfatului din Brașov trece din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a Municipiului Brașov. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 30 de zile. Procesul a fost deschis în anul 2019, iar în acest litigiu Primăria Brașov a fost reprezentată în instanță de avocatul Adrian Rusu, cel care a câștigat și procesul prin care Cetățuia de pe Dealul Straja a trecut în proprietatea Statului Român (trecerea în proprietatea Municipiului Brașov s-a făcut apoi printr-o hotărâre de Guvern).

Decizia Tribunalului Brașov din 15 noiembrie:

„Respinge excepţiile inadmisibilităţii, tardivităţii şi autorităţii de lucru judecat, ce au fost invocate de partea pârâtă SC Aro Palace SA. Admite în parte astfel cum a fost ulterior precizată şi apoi restrânsă cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul municipiul Braşov, reprezentat legal de Primar şi convenţional de cabinetul de avocat Adrian Rusu, în contradictoriu cu pârâţii SC Aro Palace SA, reprezentată legal de director general şi convenţional de societatea civilă de avocaţi «Găman, Neacşu şi asociaţii» şi Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de succesor în drepturi al Ministerului Turismului, reprezentat legal de ministru, şi cu intervenientul forţat Statul Român, reprezentat legal de Ministerul Finanţelor şi convenţional de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, cu sediul procesual ales la sediul reprezentantului convenţional, şi, în consecinţă: Constată că imobilul alcătuit din clădiri şi terenuri, denumit generic «Restaurantul Cerbul Carpatin», înscris, în prezent, în cartea funciară nr.111653 Braşov, provenită din conversia de pe hârtie a cărţii funciare vechi 31236 Braşov, sub numărul topografic 5244/1, ce are suprafaţa de 1357,73 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publică al reclamantului municipiul Braşov. Constată nulitatea absolută a deciziei nr. 1962/29.12.11962, precum şi a Deciziei nr. 1639/27.01.1967, ce au fost emise de fostul Comitent Executiv al Sfatului Popular Regional Braşov. Constată nulitatea absolută parţială a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.5 din Lista anexă nr.2, în care au fost evidenţiate imobilele ce fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, poziţie ce se referă la imobilul înscris, în prezent, în cartea funciară nr.111653 Braşov, provenită din conversia de pe hârtie a cărţii funciare vechi 31236 Braşov, sub numărul topografic 5244/1, ce are suprafaţa de 1357,73 mp. Constată nulitatea absolută parţială a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria M08 nr.0223, ce a fost emis de Ministerul Turismului, la data de 15.11.1994, cu privire la imobilul mai sus identificat. Respinge restul pretenţiilor formulate de partea reclamantă. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei SC Aro Palace SA formulată de intervenienta Societatea de Investiţii Financiare(SIF) Muntenia SA, reprezentată de administratorul său, Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest SA, reprezentată în instanţă de consilier juridic Daniela Topor. Obligă pârâţii să achite, în solidar, reclamantului, cu titlu de cheltuieli de judecată, suma de 14.280 de lei, ce reprezintă onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi înregistrată la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 15.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei”.

Procesele pentru Cerbul Carpatin vor mai continua și vor dura destul de mult timp, consideră avocatul Adrian Rusu:

„Cel mai probabil, Aro Palace va contesta decizia, pentru că este vorba de o clădire cu o economică foarte mare”.

Avocatul brașovean a precizat că se aștepta la o decizie favorabilă din partea Tribunalului Brașov, având în vedere că Cerbul Carpatin a intrat în proprietatea SC Postăvarul SA (cum se numea Aro Palace la începutul anilor 1990) în baza aceluiași ordin al Ministrului Turismului prin care a ajuns în proprietatea agentului economic și Cetățuia.

„În procesul ce a vizat Cetățuia Brașovului, instanțele au anulat respectivul ordin de ministru”, a spus Rusu.

Cea mai importantă construcție civilă din Brașov, în secolul al XVI-lea

Imobilul generic denumit „Restaurantul Cerbul Carpatin” face parte integrantă din Casa Negustorilor sau Podul Batusilor ori Casa Hirher cu este cunoscuta clădirea în comunitatea brașoveană. Imobil a fost edificata de Apollonia Hirscher, văduva judelui Brașovului, Lukas Hirscher în perioada cuprinsa între anii 1541 – 1547, fiind monument de arhitectura al Brașovului.
Persoana emblematica pentru istoria brașoveană, Apollonia Hirscher, a fost văduva judelui Brașovului, Lukas Hirscher, aceasta preluând după decesul judelui din 1541, toate afacerile care se întindeau din inima Brașovului până în Austria si Turcia.
Clădirea ocupa primul loc intre construcțiile civile ale Brașovului din secolul al XVI-lea, având lungimea de 67,40 metri și fiind alcătuita din două pavilioane separate printr-o curte interioara, unite la extremitățile frontale.
Puternicul incendiu de la 1689, precum și cele ulterioare, afectează și Casa Negustorilor, astfel că în perioada 1759 – 1847 au loc transformări arhitecturale radicale care aduc construcția în forma ei actuală.
În perioada medievala aici era principalul loc de întâlnire al breslelor de meșteșugari, era un fel de piață acoperită principală a orașului, reprezentând totodată locul de desfacere a mărfurilor executate de diferite bresle, în special a cizmarilor și cojocarilor.

În perioada 1960 – 1963, monumentul istoric cunoaște o transformare radicală, primind numele de Cerbul Carpatin. Noul complex oferea clienților săi mai multe spații, printre care: săli de restaurant, săli de protocol, o cramă, un bar de zi, o cofetărie și două terase.
Imobilul denumit Cerbul Carpatin este monument istoric fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice din județul Brașov având codul BV-II-m-A-11573.

Exit mobile version