Articol de Irineu Darău, senator USR
PSD și PNL au adoptat rapid și fără o dezbatere adecvată noua lege a pensiilor, un act normativ cu impact major asupra vieții a milioane de români pentru următoarele decenii. Cu toate acestea, procesul a fost marcat de lipsa fundamentării, evitarea răspunsurilor la întrebări pertinente și un o sfidare din partea majorității la adresa opoziției.
Recalcularea pensiilor este un aspect crucial, dar rămân întrebări fără răspuns: cât va dura acest proces și care sunt consecințele dacă termenele stabilite nu sunt respectate în 6 luni, așa cum prevede legea? Ce impact bugetar va avea?
PSD și PNL au propus o așa-zisă reformă a pensiilor speciale care se va implementa pe parcursul a patruzeci de ani. Suntem în 2023. Peste 40 de ani, cel mai tânăr coleg parlamentar de astăzi va împlini vârsta de pensionare. Poate este un membru PSD care a votat ca, până iese el la pensie, să existe cetățeni speciali și privilegii. Vă puteți imagina?
USR susține creșterea veniturilor pensionarilor pe baze sustenabile
Considerăm că majorarea pensiilor este o măsură morală și justă, o minimă dovadă de respect pentru pensionarii României. Susținem însă un mod corect și sustenabil de a face această creștere pentru a obține rezultate benefice pentru pensionari și pentru economie în ansamblu. Am propus 32 de amendamente, având la bază trei principii fundamentale. Unul vizează previzibilitatea și sustenabilitatea, cu sancțiuni pentru nerespectarea termenelor. Altul propune o creștere a contribuției la Pilonul 2, oferind românilor șansa de a-și asigura pensii decente. Altul vizează eliminarea pensiilor speciale sau, în caz contrar, plafonarea acestora. Toate au fost respinse.
PSD și PNL promit creșteri ale pensiilor, dar nu dezvăluie consecințele negative precum inflația și devalorizarea banilor, care amenință bunăstarea pensionarilor pe termen lung
Cu o gaură imensă în buget, refuzul de a tăia pensiile speciale și cheltuielile inutile duc la o perspectivă sumbră: creșteri inevitabile de taxe și impozite, tăieri masive de la investiții și împrumuturi tot mai mari, care vor afecta atât viitorul nostru, dar și pe cel al copiilor noștri.
Pensia este un drept, nu o favoare pe care PNL sau PSD le-o oferă celor care au muncit cinstit o viață. Nu vin nici Ciucă, nici Ciolacu cu bani de acasă pentru creșterea pensiilor. Ei trebuie să facă ordine în finanțele țării, să taie cheltuielile exagerate de la stat, sinecurile și pensiile speciale.
Pensiile speciale înseamnă un minus de 13,5 miliarde de lei din bugetul de stat în 2023
În 2024 vor costa și mai mult, mai ales dacă vor intra în plată și pensiile speciale pentru foștii primari și șefi de Consilii Județene. Doar aici ar fi mai mult de o treime din banii necesari pentru creșterea pensiilor contributive.
Dezbaterile din comisiile Camerei Deputaților au confirmat faptul că PSD și PNL au mințit când au susținut că au calculat impactul bugetar al noii legi a pensiilor și că vor exista bani pentru majorările promise pensionarilor.
Înainte de votul final în Parlament, reprezentanții Ministerului Muncii au admis că nu este calculat încă impactul financiar al noii legi a pensiilor și că reprezentanții Băncii Mondiale și Ministerului Finanțelor lucrează încă la cifre.
Mai mult, legea prevede creșterea automată a taxelor pe salarii în cazul depășirii cheltuielilor cu pensiile publice. Este vorba de art. 84 alin. 11 din noua lege care prevede că, în situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice, „autoritățile competente vor lua măsurile necesare pentru revenirea la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB, inclusiv de creștere a contribuțiilor de asigurări sociale de stat”. USR a propus eliminarea prevederii dar, la fel ca toate celelalte amendamente USR, și acesta a fost respins.
Reforma promisă se dovedește a fi o iluzie, cu promisiuni nerealiste și contradicții evidente
Precum în 2019 cu promisiunile din legea Olguței Vasilescu, încălcate ani la rând, acum PSD, cot la cot cu PNL, a făcut din nou promisiuni pe care și le vor încălca. Creșterile procentuale promise în 2019 au fost acordate cu ani întârziere, abia după ce inflația galopantă devorase puterea de cumpărare. Acest joc electoral cu așteptările și cu pensiile oamenilor este unul imoral. Iar în 2023 se aplică fix aceeași rețetă bazată pe minciună.
În Occident, autoritățile responsabile discută frecvent despre program flexibil, săptămână de muncă de patru zile, normă de muncă redusă, venit minim universal. Acestea sunt preocupările momentului, menite să facă trecerea către viitor. Guvernul României, prin contrast, face planuri pentru păstrarea pensiilor speciale în următorii 40 de ani. Este momentul să privim către un sistem mai modern, responsabil și orientat către viitor, astfel încât pensiile să devină un drept autentic, nu o favoare politică.
(Articol USR Brașov)