PETrică nu mai are de lucru la Brașov. Ce planuri are Primăria Brașov cu sistemele de colectare automată a deșeurilor reciclabile

După doi ani în care au fost un experiment de succes în Brașov, aparatele inteligentă de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile de tip „PETrică” devin inutile din momentul intrării în vigoare a Sistemului Garanție – Returnare, începând cu data de 30 noiembrie, iar Primăria Brașov caută acum o modalitate prin care aceste echipamente să fie funcționale, în continuare.

De altfel, întrebat ce se va întâmpla cu aceste aparate, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că „în legislație există posibilitatea ca autoritățile locale să vină în sprijinul operatorilor economici cu amplasarea de astfel de dispozitive”.

De asemenea, el a ținut să sublinieze faptul că „munca de pionierat a lui PET-rică este transpusă acum în legislația națională, prin Sistemul Garanție – Returnare. În aceste condiții va trebui să reconsiderăm utilitatea acestor aparate”.

Ce este Sistemul Garanție-Returnare

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Aparatele de tip „PETrică” au fost introduse în Brașov începând cu toamna anului 2021. Prima dată, un astfel de aparat a fost amplasat în Livada Poștei, apoi au fost aduse în oraș alte două sisteme de colectare automată.

1 Comentariu

  1. Nu se mai valorifica prin încărcare bilete autobuz! Am reciclat peste 6000 paturi bonuri valorice petrică. Primăria brașov, am peste 62 de bonuri petrică pe noiembrie si decembrie 2023. La nr ratbv nu ai cu cine vorbi, la ghișeu ba nu se mai încarcă din 1 septembrie, ba din 1 noiembrie , dar noi avem bonuri pe decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.