Proiectului Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov bate pasul pe loc. Ministerul Apărării este mult mai activ cu extinderea Spitalului Militar „Regina Maria”

Dacă la începutul anului, când au fost publicate proiectele aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență era prezentat ca fiind un „proiect matur”, pregătit pentru implementare, în timp, acesta a pierdut teren: finanțarea europeană a fost pierdută, iar licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor a intrat într-un punct mort. În schimb, un alt proiect pentru care a fost aprobată finanțarea nerambursabilă prin PNRR, construirea unul pavilion multitraumă la Spitalul Militar de Urgență Regina Maria Brașov avansează, ce e drept cu pași mici.

În ce stadiu sunt cele două proiecte

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase

Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost contestată de unul dintre constructorii interesați de proiect. Acesta a reclamat unele condiții din caietul de sarcini (ce ce vizează personalul de specialitate) și a solicitat suspendarea licitației până la remedierea problemei. În acest moment, termenul de depunere a ofertelor este 15 noiembrie, însă, dacă este admisă contestația, acesta ar putea fi prelungit.

Reamintim că licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase a fost lansată în 18 iulie, iar de atunci termenul de depunere a ofertelor a fost amânat de mai multe ori.

Valoarea investiției este estimată la 389.131.226 lei, iar pentru finanțarea investiției, Ministerul Sănătății a promis că va contracta un credit, după ce la începutul lunii septembrie, proiectul a fost scos de pe lista PNRR, motivul fiind că există riscul ca acesta să nu fie implementat până în luna august a anului 2026.

Pavilionul multitraumă a Spitalului Militar de Urgență Regina Maria Brașov

Conducerea unității sanitare a lansat o licitație pentru achiziționare a 48 de containere, acestea urmând a face parte dintr-o structură modulară în care să fie mutată farmacia unității și alte spații medicale. Pentru achiziționarea acestor structuri, spitalul a lansat o licitație cu o valoare estimată de 2.999.999 lei.

După ce structura modulară va fi pusă în funcțiune, mai multe construcții vor fi demolate, iar pe terenul eliberat se va construi noul pavilion.

Pentru construirea acestui pavilion, Ministerul Apărării Naționale a obținut o finanațare nerambursabilă prin PNRR. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 23.040.919 euro (fără TVA), din care asistenţa nerambursabilă prin PNRR este de 95%, mai exact 21.888.873 euro. Lucrările la acest pavilion trebuie finalizat până în luna iunie a august a anului 2026.  

1 Comentariu

  1. Este dezamăgitor să vedem întârzieri în proiectul Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, mai ales având în vedere importanța sa pentru comunitate. Sper că situația va fi rezolvată curând pentru a avansa cu această investiție crucială în sănătate. Pe de altă parte, progresul la Spitalul Militar Regina Maria este încurajator și arată ce se poate realiza cu o bună gestionare a proiectelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.