Specialiștii care au realizat monitorizarea populației de lup din Carpații Meridionali, în cadrul unui studiu genetic al Fundației Conservation Carpathia (ce a inclus porțiuni din Munții Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota) au făcut o descoperire îngrijorătoare în Fondul Cinegetic Stoenești, județul Argeș: un hibrid lup-câine.
Exemplarul a fost identificat în Fondul Cinegetic Stoenești (județul Argeș) la începutul anului 2019, în urma analizei camerelor de monitorizare, fiind văzut într-o haită în care mai erau doi lupi puri, dar și un câine sălbăticit. Ulterior, câinele a dispărut din haită.
De altfel, exemplarul hibrid a fost identificat și în urma analizei probelor ADN prelevate în teren, iar specialiștii fundației au precizat că „din cunoștințele noastre, prima confirmare genetică a unui hibrid
lup-câine în Carpații României”.
„Deși hibridizarea pare o amenințare nesemnificativă la acest moment, problema câinilor hoinari în habitatul lupilor este acută și creează premisele unui declin în sănătatea genetică a populației noastre de lupi pentru următoarele decenii. Puține date concrete există cu privire la magnitudinea hibridizării lup-câine în România deși personalul de teren a semnalat observații directe ale unor animale cu caracteristici morfologice atât de lup cât și de câine. Este necesară studierea acestei probleme în România fiindcă știm că există multe zone unde câinii hoinari apar în habitatul lupului, mai ales acolo unde spatiul montan al lupului întâlnește spațiul comunităților locale de unde provin câinii hoinari”, se arată în raportul de cercetare al Fundației Carpathia.
Hibridizarea, o problemă în mai multe state europene
Conform documentului amintit, hibridizarea între lupi și câini este o amenințare reală asupra populației de lupi la nivelul Europei, în special în țările cu peisaje puternic modificate antropic și cu populații de lupi izolate. Hibridizarea poate degrada variabilitatea genetică a lupilor până la extincția locală a populațiilor afectate. Astfel de declinuri s-au întâmplat spre exemplu în sudul Spaniei unde o populație de lupi a fost atât de izolată și afectată de hibridizare în ultimele decenii încât a dispărut.
Astfel de exemplare au fost descoperite și în America de Nord.
Pe lângă faptul că degradează fondul genetic al lupilor, hibrizii au tendința de a fi mai agresivi cu oamenii, fiind mai puțin „timizi” decât lupii.