Site icon

FOTO. Biserica din Vulcan, inclusă pe harta turistică a județului Brașov. Lăcașul de cult are o poveste impresionantă

După aproape 10 ani de la începerea demersurilor, Ansamblul Bisericii Fortificate din Vulcan a fost reabilitat. Lucrările au fost realizate cu bani europeni, dar și cu sprijinul sașilor plecați în Germania și autorităților locale. Ca orice biserică evanghelică din Transilvania, cea de la Vulcan are în spate o istorie impresionantă, ce se întinde de-a lungul a aproape opt secole.

foto: Mihaela Parghel/ Braşov Metropolitan

Biserica cetate din Vulcan a fost construită în secolul al XIII-lea, iniţial, în stil romanic şi a fost restaurată de mai multe ori, de la începuturile sale păstrându-se doar fundaţiile şi intrarea. Năvălirile turceşti din 1421 şi 1432 au distrus-o, astfel că stilul actual în care a fost reconstruită este unul gotic.

În anul 1521, lăcaşul de cult a fost fortificat. În anul 1611, biserica a fost parțial distrusă din nou, după ce în sat a avut loc o bătălie între judele Brașovului, Michael Weiss, și principele Transilvaniei, Gabriel Bathory. Biserica a fost refăcută în anul 1664 și întreținută timp de secole de comunitatea evanghelică din comună, compusă, în principal, din sași.

În ultimele decenii, însă, comunitatea săsească din Vulcan nu a mai avut puterea de a investi în repararea și întreținerea bisericii, astfel că aceasta, ca și celelalte din Transilvania, a început să se degradeze.

Aşa se face că, în anul 2014, când a apărut oportunitatea, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice a început demersurile pentru reabilitarea Bisericii Cetate cu bani europeni. Timp de doi ani a fost pregătit dosarul, apoi, în anul 2017 a fost semnat și contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2010.

Pentru lucrările de la Biserica Evanghelică din Vulcan a fost obținută o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 1,5 milioane de lei, iar cheltuielile neeligibile au ajuns la aproximativ 400.000 de lei, crescând pe parcurs, din cauza cheltuielilor neplanificate şi a altor majorări care nu au putut fi prevăzute.

O parte din contribuția beneficiarului (Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice), aproximativ 10.000 de euro, a fost asigurată chiar de sașii plecați din Vulcan în urmă cu mai mulți ani, dar şi de membrii comunităţii berlineze, cu care comunitatea sasă din Vulcan este asociată. Au urmat alți trei ani, în care au fost pregătite documentații tehnice și a fost căutat un constructor.

„Pentru realizarea lucrărilor au fost organizate patru licitații. La primele trei nu a fost depusă nicio ofertă. Abia după a patra procedură a fost semnat un contract, cu o firmă din Cristuru Secuiesc”, a declarat Elena Curcean, care a coordonat acest proiect.

Ce lucrări au fost făcute

Contractul de lucrări a fost semnat în anul 2020, iar în următorii trei ani, la Biserica Evanghelică din Vulcan au fost făcute reparații la turn, unde a fost instalat inclusiv un paratrăsnet nou.

Acesta era necesar, pentru a nu mai fi distrus de fulgere sistemul electric folosit pentru a bate clopotele.

Cum se vede satul din turla Bisericii Evanghelice

De asemenea, au fost reparate fațadele, dar au fost făcute zugrăveli interioare. Tot prin acest proiect au fost reparate elementele de tâmplărie și acoperișul. De asemenea, au fost realizate și lucrări la anexe, în care au fost amenajate toalete, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

„Derularea proiectului fost afectată de pandemie. De asemenea, valoarea unor lucrări a crescut, ca urmare a creșterii prețurilor, iar această diferență a trebuit plătită, în mare parte, de beneficiar”, a mai spus Elena Curcean.

Cel mai important obiectiv turistic al comunei

Tot prin acest proiect, a fost realizată și o scanare 3D a ansamblului, imaginile fiind încărcate pe site-ul Bisericii Evanghelice din România, astfel că se poate face și un „tur virtual” al Bisericii.

În plus, clădirea care, inițial a fost gândită pentru a găzdui preoții pensionați, a fost amenajată ca unitate de cazare (casă de oaspeți).

Urmează ca de acum încolo, Biserica Evanghelică din Vulcan să fie promovată, astfel încât să atragă cât mai mulți turiști.

De altfel, Biserica Cetate este singurul obiectiv turistic al comunei, o spune chiar primarul din Vulcan, Marius Doda.

https://brasovmetropolitan.ro/wp-content/uploads/2023/12/video_2023-12-29_09-22-26.mp4

Lucrările la biserică vor continua.

Astfel, reprezentantul Primăriei Vulcan anunțând ca de la bugetul local al comunei urmează să se aloce bani pentru noi lucrări la turlă și la clopote.

Exit mobile version