Salvatorii montani zărneșteni și cei prahoveni au avut, sâmbătă și duminică, două intervenții extrem de dificile în Piatra Craiului și Munții Bucegi. Cei de la Salvamont Zărnești au avut o intervenție de 16 ore pentru a scoate o turistă accidentată dintr-o zonă extrem de dificilă, iar cei ai Salvamont Prahova nu au mai putut salva viața unei persoane din zona Bucșoiu.
Mai exact, în 9 decembrie, în jurul orelor 17.20, Salvamont Zarnesti a fost solicitat prin numărul unic de urgență 112, sā intervinā în cazul unei unei turiste din Mexic, care, aflându-se singurā, pe traseul marcat Triunghi Roșu – Ciorânga Mare, a alunecat într-o zonā foarte expusā, accidentându-se grav.
„Având în vedere datele cazului, Salvamont Zārnești s-a confruntat cu una dintre cele mai dificile intervenții din ultimii 10 ani: condiții de iarnă derularea pe timp de noapte, terenul foarte expus cât și problemele medicale de care suspectam victima. Pentru soluționarea cazului, s-a muncit nu mai puțin de 16 ore, cu o echipă de 13 membri ai Salvamont Zārnești, intervenția fiind încheiatā astăzi, 10 decembrie, în jurul orelor 10.30”, au precizat reprezentanții Salvamont Zărnești.
A noua persoană, decedată, a fost extrasă din munți de Salvamont Prahova
Duminică, Salvamont Prahova au avut intervenție dificilă în zona Bucsoiu, din Munții Bucegi, unde, un turist a căzut, suferind leziuni grave. Victima, în vârstă de 44 de ani a cazut mai bine de 100 de metri din Creasta Bucșoiului. Un salvator montan și medicul au coborâți, prin troliere, cu elicopterul POA Brașov. Din păcate, medicul a constatat decesul victimei. Ulterior, tot cu ajutorul elicopterului, victimei, persoana care era cu aceasta și cei doi membrii ai echipajul de urgență au fost recuperați.
„Este al nouălea caz mortal înregistrat de către Salvamont Prahova, în acest an. Sperăm că va fi și ultimul. Mai tragem încă un semnal de alarmă asupra responsabilității turiștilor din zona montană, pentru luarea tuturor măsurilor de siguranță, astfel încât să nu-și pună în pericol viața”, au spus reprezentanții Salvamont Prahova.
Semnal de alarmă tras de salvatorii montani
După ce au anunțat intervenția din Piatra Craiului, care a fost făcută pe un traseu dificil, cu multe porțiuni expuse și riscant chiar și vara, salvatorii montani de la Zărnești au reamintit că „acest caz ne trimite încă o dată cu gândul la câteva fraze devenite virale în media, cu privire la statutul nostru, al salvatorilor montani, prin prisma Legislativului (…) Serviciile Salvamont trebuie să reducă numărul de salvatori montani pentru a îndeplini condițiile legale și a reduce deficitul bugetar”.
De altfel, zilele trecute, Salvamont România a lansat o petiție online, prin care solicită Guvernului României să renunțe la planul reorganizare a serviciilor Salvamont. Dacă nu se va reveni asupra acestei măsuri, prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica și Salvamontului prin comasarea cu alte instituții și va fi redus numărul de posturi cu 15%.
Pe pe de altă parte, în 6 decembrie, Salvamont România a anunțat că administrațiile județene din Romania, care au in subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis Guvernului României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, memorandumuri de exceptare pentru serviciile publice județene Salvamont din subordine.
„Întrucât până în acest moment nu s-a primit vreun răspuns și nici nu au fost organizate consultări asupra memorandumurilor depuse de către Consiliile județene și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, solicităm acordarea unei audiențe de urgență de către Guvernul României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Finanțelor”, se arată într-un comunicat de presă din 6 decembrie.