Calea ferată Brașov – Aeroport, inclusă pe ultima sută de metri pe lista investițiilor CFR SA. Proiectul ar putea beneficia de finanțare europeană

Chiar dacă este anunțată din anul 2020, legătura feroviară dintre municipiul Brașov și Aeroportul Internațional Brașov a fost inclus pe ultima sută de metri în pe lista de investiții a CFR SA (compania care are în administrare infrastructura feroviară). Mai exact, Consiliul Județean Brașov a anunțat că în 28 decembrie 2023 Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a emis un ordin pentru actualizarea anexei de proiecte analizate, aprobate şi propuse spre implementare de către Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” SA, între acestea fiind inclusă şi realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Conform explicațiilor Consiliului Județean Brașov, documentul ministerial mandatează Compania Naţională „C.F.R.” SA să constituie parteneriatul cu UAT Judeţul Braşov – prin Consiliul Judeţean Braşov şi să încheie protocolul privind implementarea proiectului.

„După ce în septembrie 2023 CJ Brașov a aprobat hotărârea privind necesitatea și oportunitatea proiectului „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov- Ghimbav”, în perioada următoare deliberativul judeţean va adopta acordul de parteneriat cu Compania Naţională „CFR” SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov, în vederea implementării proiectului, primul pas fiind elaborarea cererii de finanţare şi depunerea ei în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov.

Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a AIBG la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în staţia Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcţia Codlea (Sibiu), cu o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului AIBG şi o linie pentru zona de cargo. Valoarea estimativă a proiectului este de 148,62 milioane de euro (fără TVA).

Dacă proiectul va obține finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență, lucrările trebuie finalizate în anul 2026.

1 Trackback / Pingback

  1. Proiect CFR: Calea ferată Brașov – Aeroport Brașov!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.