Site icon

Cetățuia Brașovului ar putea fi redeschisă în primăvară. Ce lucrări trebuie făcute până atunci

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că până în luna mai ar putea fi gata lucrările de punere în siguranță a Cetățuii de pe Dealul Straja. După finalizarea acestor intervenții, curtea Cetățuii va fi deschisă vizitatorilor.

În bugetul local pe acest an au fost prevăzute fondurile necesare pentru punerea în siguranță a Cetățuii. Printre altele, vor fi realizate lucrări la acoperiș. Ulterior, vizitatorii vor avea acces in curtea Cetățuii, unde vor putea fi organizate și evenimente culturale“, a explicat primarul.

De asemenea, Coliban a amintit că în ședința de plen a Consiliului Local Brașov din 31 ianuarie va fi supus aprobării un proiect de hotărâre privind amenajarea parcului de pe Dealul Straja. Conform proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției fiind este estimată la 70.784.194 lei inclusiv TVA, iar pentru finalizarea parcului va fi nevoie de 30 de luni (6 luni pentru etapa de proiectare, 24 de luni pentru execuția lucrărilor).

Peste 70 de milioane de lei pentru “Parcul Cetățuii”

Proiectul prevede amenajarea unor trasee pietonale cu scări și platforme metalice în zonele greu accesibile, accesibilizarea zonei stâncoase din partea de nord prin crearea unui traseu pietonal privit ca intervenție minimală și păstrarea caracterului natural. De asemenea, urmează să fie amenajată o platformă metalică pentru belvedere ca punct de interes în partea nordică a amplasamentului.

Nu în ultimul rând, sunt prevăzute zone de întâlnire, odihnă și ședere de-a lungul aleilor de promenadă adaptate pentru diferite tipuri de utilizatori.

În Studiul de fezabilitate se mai arată că arborii maturi prezenți pe sit vor fi păstrați și se vor pune în valoare prin curățarea zonelor adiacente lor.

Au fost identificați un număr de 647 de arbori existenți, dintre care vor fi eliminați un număr de 41 de arbori. Se va urmări eliminarea sau limitarea unor specii invazive sau a exemplarelor care și-au pierdut atributele estetice, ecologice și funcționale, fiind uscate, atacate de boli și dăunători sau care prezintă un coronament dezechilibrat. Tăierile de arbori vor fi compensate cu plantări de arbori noi în cadrul arealului. Vor fi păstrați așadar un număr de 606 arbori și se vor planta un număr de 431 arbori, rezultând un număr total de 1.037 arbori incluși în amenajarea propusă”, au explicat autorii Studiului de fezabilitate.

Plantările de arbori se vor face pe palierul intermediar și inferior de înălțime, iar ultima treaptă de înălțime corespunzătoare taluzului din jurul Cetățuii se va curăța, pentru a pune în valoare monumentul istoric și amenajările exterioare adiacente.

Exit mobile version