FOTO. O nouă modă pe strada Sforii din Brașov. Pe lângă picturi, turiștii lasă și alte amintiri. Pentru a fi „durabile” au început să ciuruie zidul

Mâzgălirea zidurilor de pe strada Sforii este o problemă care nu mai impresionează. Nici pe cei care ar trebui să monitorizeze zona. Periodic, situația este reclamată către autoritățile locale, acestea anunță că se vor lua măsuri, în cel mai fericit caz se mai aplică un strat nou de vopsea, apoi problema este uitată, până la următoarea serie de reclamații.

Mai nou, pe lângă „picturi”, pe strada Sforii au început să apară și alte semne ale trecerii turiștilor și brașovenilor: „lacătele iubirii”. Unele sunt agățate de grilajele geamurilor, dar alți vizitatori au vrut să fie chiar mai inventivi, așa că au înfipt niște sisteme de ancorare în tencuială, de care să atârne apoi lacătele.

Astfel, pe ziduri au apărut „smocuri” de lăcățele, pe care, bineînțeles, sunt scrise nume sau mesaje. Până acum au fost făcute câteva găuri în ziduri, dar, dacă nu se vor lua măsuri, nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem ziduri „tencuite” cu lacăte, nu cu mortar, pe strada Sforii.

Nu ar strica tradiția monedelor

Ba mai mult, pe strada Sforii pare a se naște și o o altă tradiție: să lași un pahar gol pe pervaz, pentru a te întoarce peste ani și ani să îl umpli.

Poate că nu ar strica să se împământenească și tradiția monedelor sau bancnotelor, care ar putea fi folosite pentru plata unor lucrări de întreținere a acestei străzi cu care se mândresc mulți oficiali brașoveni.

Reabilitarea străzii nu a trecut de etapa studiilor

Pe de altă parte, șansele ca strada Sforii – a treia cea mai îngustă din Europa – să capete un aspect civilizat în perioada următoare sunt minime. De câțiva ani, municipalitatea anunță că „se fac studii”, iar de proiect se va ocupa Fundația Monumentelor Istorice din cadrul Primăriei Brașov. Pașii concreți se lasă însă așteptați. Probabil că în acest an, unul electoral, va mai apărea un studiu și o promisiune că strada se va reabilita.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.