Un activist civic, care pretinde că este fondatorul proiectului și asociației „Justițiarul de Berceni”, a fost reclamat de Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Brașov că a forțat intrarea în curtea Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brașov, gest pentru care conducerea școlii a sesizat Poliția Brașov.
Problemele au apărut după ce persoana incriminată susține că mai mulți elevi i-au sesizat faptul că în școala respectivă există un „profesor de etică și comunicare cu apucături de prădător lipsit de etică. Invită elevii la plimbări cu mașina, îi întreabă de mărime și le trimite poze indecente. Am sesizat mai departe Inspectoratul Școlar al Județului Brașov și directorul adjunct al liceului. Așteptăm cercetarea și măsurile ce se impun”.
Inspectoratul Școlar al Județului Brașov a menționat miercuri, într-un comunicat de presă:
„În 22 ianuarie am primit pe adresa oficială de email a Inspectoratului Școlar Județean Brașov, un mesaj semnat Alexandru Costandachi, care pretinde că este fondatorul proiectului și asociației “Justițiarul de Berceni” prin care ne aducea la cunoștință că la Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brașov, un cadru didactic, citez: «Are un comportament bizar cu elevii, ajungând chiar și la discuții necorespunzătoare». Mesajul era însoțit de un link către o galerie foto în care apar capturi de pe ecranele unor telefoane mobile, cu mesaje chat și imagini de pe rețele de socializare. Mesajul era transmis și către două publicații brașovene”.
De asemenea, IȘJ Brașov a mai comunicat:
„La scurt timp, am intrat în posesia unei filmări din curtea unității școlare, realizată cu telefonul mobil de către un elev, în care se vede cum un individ forțează intrarea în curtea unității, fără a se legitima, ignorând avertismentele agentului de pază, încercând să intre în clădire. În scurt timp, agentul de pază reușește să îl scoată în afara perimetrului școlii. În urma acestor incidente, directorul unității școlare a sesizat poliția. Totodată, a fost demarată o anchetă internă pentru a stabili împrejurările și motivele care au dus la astfel de manifestări. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brașov condamnă aceste manifestări, create de indivizi care se erijează în așa ziși justițiari și care, ignorând orice formă legală de acțiune, transformă curțile școlilor în arene de circ ieftin, care au probabil ca scop publicitatea personală creată în jurul lor și promovarea pe rețelele de socializare”.
Dialogul la distanță dintre cele două părți a continuat pe rețelele sociale. Astfel, după ce IȘJ a transmis comunicatul de presă, „Justițiarul din Berceni” a reacționat:
„«Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brașov condamnă aceste manifestări, create de indivizi care se erijează în așa ziși justițiari și care, ignorând orice formă legală de acțiune, transformă curțile școlilor în arene de circ ieftin, care au probabil ca scop publicitatea personală creată în jurul lor și promovarea pe rețelele de socializare», a transmis ISJ Braşov într-un comunicat de presă.
Către Inspectoratul Școlar Județean Brașov:
Poate nu ar fi nevoie de mine dacă ați acționa clar și concis ori de câte ori un elev sesizează astfel de situații. Exact cum este societatea, același comportament de blamare a victimei o găsim și în școli. Am primit mesaje de la eleve ce au fost hărțuite sexual de către angajații unui hotel unde acestea făceau practică. Din spusele elevelor, acestea au fost certate că au îndrăznit să expună aceste lucruri, chiar și amenințate cu scăderea notei la purtare. Profesorul prins este cunoscut de întreaga școală pentru astfel de comportament, chiar si de generații ce au promovat. Aveți nevoie de oameni ca mine ca să puteți da vina pe ei când vă este prezentată incompetența, dar lumea vede de această perdea de fum.
Eu am venit fără circ și fără spectacol, profesorul dumneavoastră a decis să fugă de un dialog, iar eu nu sunt omul să renunț ușor la a prezenta o problemă de interes public”.