FOTO. Cu poșetuță cu lănțug, pe un traseu complicat din Piatra Craiului. „Un caz halucinant”, este verdictul salvatorilor montani din Zărnești

Salvatorii din cadrul Serviciului Public Local Salvamont Zărnești, au avut parte joi de o intervenție contra-cronometru, în care au fost puși în situația de a salva o turistă din Cehia, care s-a aventurat pe un traseu dificil din Piatra Craiului. Intervenția a fost descrisă de salvatorii montani zărneșteni drept „un caz halucinant”.

„Din nou o persoanā de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu – altitudine 1.923 m (Vârful este pe Creasta Nordică a Masivului Piatra Craiului, n.r.), pe Padina Hotarului. O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflatā la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă”, au precizat reprezentanții Salvamont Zărnești.

După ce turista a sunat la numărul unic de urgență 112, o echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).

„S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde). După câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare”, au menționat salvatorii montani.

La acțiune a participat și un viitor salvator montan, din cadrul Salvamont- Salvaspeo Mehedinti,

„Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont”, au încheiat reprezentanții Salvamont Zărnești.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.