România se confruntă cu o scădere dramatică a numărului de nou-născuți, atingând un minim istoric de la 1924 încoace, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Anul trecut, doar puțin peste 150.000 de copii au fost aduși pe lume, iar acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi, în ceea ce priveşte o criză demografică.
Proiecțiile demografice arată o scădere accentuată a populației apte de muncă în următorii 20 de ani, cu repercusiuni mari asupra economiei și societății noastre. Aproape 250.000 de români au părăsit anul trecut România, în timp ce fertilitatea în scădere și emigrația în creștere contribuie la o pierdere constantă delocuitori, un milion la fiecare deceniu.
În acest context, surpriza vine din partea muncitorilor aduși din străinătate, care, pentru prima dată în istoria țării, reprezintă principala sursă de creștere a populației României. Acest fenomen subliniază o schimbare majoră în dinamica demografică a națiunii noastre.
Populaţia va fi în scădere până în 2060
În România se nasc 9 copii, dar numărul persoanelor care mor e aproape dublu, raportat la mia de locuitori. Rezultă din măsurătorile făcute de analiștii serviciului american de spionaj. Datele arată că țara noastră a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității, care este de 15 decese la mia de locuitori. România este depăşită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalităţii de 16 decese la mia de locuitori. Ucraina ocupă poziţia a şasea în acest clasament al mortalităţii, cu aproape 14 decese la mia de locuitori, iar Rusia poziţia a şaptea, cu 13 decese.
Sociologii avertizează că de 32 de ani încoace, România este în depopulare. Și în 2050 este posibil să mai rămânem doar 15 milioane.
În schimb, proiecțiile INS dezvăluie că populația ar urma să scadă până în anul 2060 cu aproximativ 290 de mii de oameni în mediul urban și cu alte 293 de mii de persoane în mediul rural. Totodată, datele INS arată și zonele care vor avea cel mai mult de suferit. Regiunile București-Iflov vor fi cel mai puțin afectate, cu o scădere estimată la doar puțin peste 11% până în 2060. În contrast, regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia se confruntă cu scăderi demografice alarmante.
Populaţia aptă de muncă se va diminua
Situația este și mai gravă în rândul populației apte de muncă, cu o diminuare severă anticipată în regiunile sudice, în timp ce ponderea populației vârstnice va crește semnificativ în toate regiunile. Acest lucru subliniază o accelerare a îmbătrânirii demografice, cu un impact major asupra sustenabilității sociale și economice a României.
În concluzie, datele INS ne arată o imagine clară: România se confruntă cu provocări demografice fără precedent, care necesită acțiuni urgente pentru a asigura un viitor sustenabil. Este esențial să ne mobilizăm resursele și să găsim soluții inovative pentru a inversa aceste tendințe alarmante.