Cadru didactic de la Universitatea Transilvania din Braşov, acuzat de hărţuire. Conducerea UNITBV a sesizat Comisia de Etică

Un cadru didactic de la Universitatea Transilvania din Braşov este acuzat de hărţuirea mai multor tinere, una dintre ele chiar când era minoră. Este vorba despre lectorul Alexandru Matei, de la Facultatea de Litere, care a predat la mai multe instituţii de învăţământ superior în ultimii ani, nu a negat acuzaţiile care i se aduc. Conducerea Universităţii Transilvania a aflat de această situaţie şi a sesizat Comisia de Etică a instituţiei, care în următoarea perioadă va analiza cazul şi va lua măsuri.

Potrivit educatieprivată.ro, profesorul Alexandru Matei de la Universitatea Transilvania din Brașov este acuzat de mai multe tinere că le-a hărţuit.  Cel puțin cinci persoane au descris pe Facebook situațiile în care Alexandru Matei le-a făcut avansuri, în timp ce erau studente sau eleve la alte instituții de învățământ. Una dintre victime spune că a fost sărutată de acesta în public, fără permisiunea ei.

Deşi cele descrise s-au petrecut pe parcursul mai multor ani, tinerele spun că nu au vorbit până acum pentru că le-a fost teamă sau pentru că nu înțelegeau ce li se întâmplă.

De exemplu, Mălina spune că profesorul i-a făcut avansuri online, prin intermediul câtorva mesaje pe Facebook Messenger:

„Ești cam bună… but u re in love with someone else, and i am already married… (dar ești îndrăgostită de altcineva, iar eu sunt deja căsătorit… – trad.)”; „dar trimite-mi poza full, să văd dacă ai motive de complex, adică cu tine, nu doar chip”, sunt câteva dintre mesajele primite de Mălina, studentă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

De altfel, Mădălina este prima dintre tinerele care a luat atitudine şi a vorbit despre modul în care profesorul a agăţat-o cu o statistică fictivă.

„Foarte multe femei mi-au scris, se pare că, indiferent că la Brașov, Iaşi, Bucureşti sau pe unde a mai avut el cursuri, a avut același comportament cu toate studentele. Și dacă atâtea generaţii de studente au fost traumatizate, ar fi de bun simț ca măcar viitoarele generaţii să aibă dreptul la educaţie. Eu, până la urmă, mi-am permis să postez pentru că nu am fost studenta lui. Însă nu vreau să îmi imaginez cât de traumatizate au rămas cele care au fost agresate sexual în viaţa reală, cele care au fost obligate să facă favoruri ca să treacă la Franceză ș.a.m.d. (…) La Braşov predă Limbra franceză, aşa m-a abordat şi pe mine. Mi-a scris că voia să facă o statistică cu mediile şi notele de la Franceză, pentru că eu sunt la Cluj şi dacă pot vorbi cu profesorii mei să îi întreb. Eu chiar l-am crezut și am început să-l ajut la această statistică fictivă a lui. Are aceleaşi texte cu absolut toate femeile până în 25 de ani, dar de obicei îi plac studentele. Aveam 18 ani când mi-a scris.

E foarte important că mai multe femei și-au făcut curaj să vorbească despre asta. Cine știe câte nu au curajul să vorbească. Mi se pare parșşv și faptul că nimeni de la Universitatea Transilvania nu are absolut nicio reacţie, deşi e clar că, dacă ştie deja tot internetul, ştie şi universitatea. Nici decanul Facultății de Litere nu a avut nicio reacţie”, a declarat Mălina pentru educatieprivata.ro.

Cătălina, în schimb, spune că profesorul a abordat-o chiat când era elevă şi nu împlinise încă 18 ani, iar ulterior, ar fi calomniat-o

„Am fost abordată de Alexandru Matei în același stil în care le-a scris și lor, când eram elevă în clasa a zecea de liceu și nici nu împlinisem 18 ani. Iar ceea ce a încercat Alexandru Matei să facă a avut consecințe serioase în ceea ce privește stima mea de sine și sănătatea mea mintală. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Peste ani, coleg fiind la o universitate privată cu mama prietenului meu din facultate, Alexandru Matei i-a spus acesteia, atenționând-o, să aibă grijă cu cine se leagă fiul ei, pentru că eu aș fi foarte experimentată în relații cu bărbați mult mai în vârstă decât mine. Cred că vă imaginați cât de multe neplăceri mi-a putut face prin asta, cât de mult mi-a afectat calomnia lui relația și, în general, viața”, a declarat Cătălina.

Povestea completă a Cătălinei o puteţi citi AICI.

Alina, care nu i-a fost studentă lui Alexandru Matei, povestește şi ea cum acesta a sărutat-o în timp ce se aflau în public, la Biblioteca Centrală Universitară, fără consimțământul ei.

Povestea completă a Alinei, AICI.

Alexadru Matei nu a negat acuzaţiile care i se aduc

Profesorul de la Facultatea de Litere din Braşov nu a negat acuzaţiile care i se aduc, dar, pe de altă parte, nu consideră că ceea ce a făcut este hărţuire.

„Din punctul meu de vedere, cred că am spus scuze… tot ce înseamnă, în sfârșit, discuții și gesturi pe care le-am făcut și au lezat acea persoană. Pe de altă parte, nu e vorba de studentele pe care le-aș fi avut eu. Cazurile de pe Facebook sunt… în sfârșit, diverse… e vorba de chestiuni care s-au întâmplat acum mai mult timp și atât, n-am ce să spun altceva. (…)”, a declarat Alexandru Matei pentru educatieprivata.ro.

Pe de altă parte, în urmă cu două zile, Alexandru Matei a postat pe Facebook un mesaj prin care îşi cere scuze „pentru gesturile şi cuvintele care. de-a lungul timpului, au lezat”.

Comisia de Etică a Universităţii Transilvania va analiza cazul

Potrivit prorectorului cu Relaţiile Publice de la Universitatea Transilvania, prof. dr. Liliana Rogozea, deocamdată nu există nicio sesizare oficială înregistrată pe această temă. Conducerea Universităţii a sesizat însă Comisia de etică, pentru a analiza informațiile apărute în spațiul public.

„În legătură cu solicitarea dumneavoastră referitoare la prof. Alexandru Matei, cadru didactic al instituției noastre începând cu data de 01.10.2019, vă comunicăm următoarele:

1.⁠ ⁠La nivel instituțional nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la încălcări ale normelor de etică academică săvârșite de prof. Alexandru Matei.

2.⁠ ⁠Ca urmare a informațiilor la care faceți referire și care au apărut în mediul online, conducerea Universității Transilvania a informat Comisia de etică universitară pentru a analiza aceste informații și pentru a ne transmite un punct de vedere.

UNITBV a reacționat și va reacționa întotdeauna, în acord cu legislația în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă norme ale eticii academice”, a transmis reprezentantul instituției.

Într-un caz similar, un alt profesor de la UNITBV a fost destituit

Reamintim că la începutul acestui an, Comisia de Etică a Universităţii Transilvania din Braşov a îndepărtat de la catedră un alt profesor acuzat că pica studentele pentru a obţine apoi favoruri sexuale. Este vorba despre Florin Marius Botiş de la Facultatea de Construcţii, despre care mai multe studente au spus că le-a picat intenţionat pentru a le chema ulterior „pregătire” pentru reexaminare. Pregătirea se desfăşura apoi în biroul profesorului, la ore târzii şi în circumstanţe nepotrivite. În acest caz, Poliţia şi Parchetul s-au autosesizat.

Decizia Comisiei de Etică a Universităţii Transilvania, în cazul Botiş nu este însă definitivă, ea urmând să fie dezbătută şi de Comisia de Etică şi Management Universitar (CEMU), din subordinea Ministerului Educaţiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.