Primăria Braşov va fi modernizată cu aproape 70 de milioane de lei. Ce lucrări sunt prevăzute

Primăria Braşov va fi modernizatăporintr-o investiţie care este estimată, în prezent la peste 68 de milioane de lei. Consiliul Local a aprobat în şedinţa din 25 aprilie documentaţia aferentă acestei investiţii, iar potrivit referatului care a însoţit proiectul de hotărâre, clădirea ar urma să fie inclusiv reconfigurată la nivelul grupurilor sanitare, reabilitată la nivelul tâmplăriei interioare şi a acoperişului, a instalaţiilor sanitare şi electice. Proiectul de modernzare a clădirii include şi o recompartimentare a subsolului, unde sunt arhivele şi alte spaţii de depozitare.

O expertiză realizată la nivelul clădirii a arătat, printre altele, că  geamurile și ușile sunt degradate și ineficiente din punct de vedere energetic, iar ușile exterioare se deschid spre interior, adică în sens greșit din punct de vedere al normelor privind protecția la incendii.

„S-au constatat unele degradări ale construcției la nivelul pereților subsolului, în spațiile cu destinație de oficii pentru curățenie, degradări care au fost consolidate cu profile metalice. Termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în pod este insuficientă”, se mai arată în expertiză.

Intervenţii la curtea interioară

Intervenţii se vor face şi la curtea interioară a primăriei, unde expertiza a arătat că sticla de la acoperiş ar trebui înlocuită. Sistemul de încălzire, vechi de peste 40 de ani, va fi şi el modernizat, pentru a corespunde noilor norme. 

„Instalațiile sanitare au o vechime de mai mare de 40 ani, dar parțial acestea au fost reabilitate (numai obiectele sanitare, nu și conductele pozate în pereți). Exista riscul refulării în subsol, prin obiectele sanitare, în cazul în care rețeaua publică de canalizare intra accidental sub presiune”, arată expertiza.

De asemenea, specialiștii au constatat că Primăria nu este echipată cu hidranți interiori, conform prevederilor legale, nu există sistem automat de stingere cu gaz, în ciuda faptului că există trei săli de servere, iar instalațiile electrice interioare sunt vechi, subdimensionate şi ineficiente.

Clădirea a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, cu o arhitectură inspirată din Budapesta

Clădirea Primăriei Braşov, cunoscută ca Palatul Finanțelor, a fost construită la sfârşitul secolului al XIX lea, între anii 1897-1898. Estetica clădirii combină stilurile neobaroc și Art Nouveau, fiind similară unor clădiri din Budapesta din aceeași perioadă. În colțurile acoperișului sunt mici obeliscuri, iar ulterior deasupra intrării principale a fost instalat un ceas. Clădirea a fost ani de zile sediul Administrației Financiare – „Palatul Finanțelor″, până la instaurarea regimului comunist. Ulterior, a devenit sediul Sfatului Popular al orașului Brașov, apoi Consiliul Popular al municipiului Brașov, iar după 1990 a devenit sediul Primăriei și al Consiliului Local al municipiului Brașov.

În anii 2010 curtea interioara a fost modernizată, s-a construit un corp de clădire central și a fost acoperită cu o structură metalică cu geamuri securizate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.