Promis în campania electorală din anul 2020, „parcul de la IUS” a devenit „Parcul Lubrifin”, iar pentru realizarea lui, Primăria Brșaov are în plan să plătească o sumă colosală. Astfel, în ședința de plen a Consiliului Local Braov din 25 aprilie urmează să fie dezbătut un proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate aferent proiectului, Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 237.785.635 lei, inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor propriu – zise este estimată la 78.681.043 lei.
Pe de altă larte, din valoarea totală a proiectului, 110.559.175 lei (aproximativ 22,2 milioane de euro) urmează a fo folosită pentru obținerea terenului, adică pentru exproprierea SC Pegasus Real Estate SRL Brașov, cea care deține terenul ocupat de fosta rafinărie.
Cum va arăta noul parc de la Lubrifin
Conform studiului de fezabilitate, viitorul parc va avea o suprafață de 91.987 de mp. Spațiul parcului va fi fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, o zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.
Parcul va cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.
De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică. De asemena, va fi amenajată și o grădină de flori, dar și zone pentru plimbarea animalelor de companie.
Durata de implementare pentru parcul de la Lubrifin: 24 de luni
Durata totală de implementare este de 24 luni, din care 18 luni execuția lucrărilor.
În ceea ce privește etapele de implementare, anul acesta poate fi dedicat reglementării situației juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare și cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare.
Terenul pe care Primăria Brașov vrea să în exproprieze are mai multe zone potențial poluate cu reziduuri petroliere și metale grele, ajunse în sol în perioada în care acolo funcționa rafinăria.