Site icon

VIDEO. Protest cu vaci și tălăngi la Primăria Bod. Nemulțumiți au fost fermieri cu sute de vite

Un protest inedit a avut loc ieri la Primăria Brașov. Mai mulți fermieri, nemulțumiți de modul în care a fost împărțită pășunea comunală, au mers cu vite și vite și tălăngi în fața Primăriei, pentru a-și manifesta nemulțumirea. În stradă nu au ieșit cei care au câteva vite, ci marii fermieri, susțin reprezentanții Primăriei Bod.

https://brasovmetropolitan.ro/wp-content/uploads/2024/04/vaci-.mp4

Ce reclamă fermierii

„Am cerut să mi se cât se poate, dar să fie în apropierea fermei, astfel încât animalele noastre să nu aibă contact cu alte animale. De la 62 de hectare, câte aveam înainte, ni s-au dat doar patru hectare, la o distanță de 5 km de ferma pe care o avem. Cum aș putea gestiona această situație cu 150 de animale?”, a declarat unul dintre fermieri, Ovidiu Nan.

Regula Primăriei Bod: prioritate au cei cu puține vite

De cealaltă parte, primarul Bodului, Sergiu Arsene, a declarat că nemulțumiți sunt câțiva crescători care au ferme mari, cu cel puțin 100 de animale.

„Avem o suprafață totală de aproximativ 400 de hectare. Atribuirea anterioară a fost făcută în anul 2020. La momentul respectiv a fost făcut un inventar al animalelor și au fost stabilite suprafețele. În urmă cu patru ani, o suprafață a fost primită de Asociația Crescătorilor de Taurine, iar alte suprafețe au fost atribuite unor persoane individuale – în jur de 80% dintre membrii asociației – pentru că multe dintre ele dintre ele nu au vrut să mai facă parte din asociație, pentru că erau nemulțumiri legate de împărțirea subvențiilor. Anul acesta am reluat procedura de la zero, adică am numărat, la fel, animalele și am stabilit suprafețele. De data aceasta asociația nu a mai obținut nicio suprafață, pentru că nu au mai fost persoane interesate, toți crescătorii depunând individual cererile. În total, au primit parcele aproximativ 30 de fermieri”, a declarat primarul.

Totodată, el a spus că, în principal, la nivelul comunei, a fost stabilită regula ca prioritate să aibă micii fermieri, care au câteva vite.

„Cei care au două sau trei vite le cresc, de multe ori, pentru a-și asigura consumul propriu. După ce este împărțită pășunea acestora, suprafața rămasă este împărțită marilor fermieri. De altfel, noi am pornit de la ideea că, având un număr mare de vite, aceștia au și posibilitatea de a obține terenuri pe piața liberă”, a declarat Arsene.
Conform declarației acestuia, pe pășunea Bodului pasc în jur de 800 de vite.

Pășunatul interzis… nu și pentru un fermier

Primarul a menționat că printre cei nemulțumiți este și un bodean căruia i s-a reziliat anul trecut contractul, după ce acesta își lăsa vacile să pască într-o arie protejată.

„În anul 2017 a fost înființată o arie protejată, în care derulăm acum in proiect cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea». În cadrul acestui proiect, cu implicarea elevilor din Bod, au fost plantați mai mulți arbori, iar pentru protejarea acestora au fost amenajate niște țarcuri. Fermierul căruia i-a fost reziliat contractul și-a lăsat vitele chiar și în aceste țarcuri. I-am solicitat de multe ori să nu mai facă acest lucru și, cum nu a făcut acest lucru, am decis rezilierea contractului”, a spus Sergiu Arsene.

Conform declarației edilului, în aria protejată pășunatul este strict interzis, însă este permisă producerea de fân.

Exit mobile version