Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat site-ul România Atractivă, realizat cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin acest proiect sunt promovate 12 rute turistice sau culturale, în care au fost incluse peste 270 de obiective turistice. Conform unui comunicat al ministerului, destinațiile turistice au fost incluse în program în urma propunerilor transmise de custozii acestor obiective.
De asemenea, unul dintre obiectivele proiectului a fost reactivarea unor obiective culturale mai puțin cunoscute, cu o imensă valoare istorică și de patrimoniu pentru România, dar și pentru întreaga Europă.
Care sunt cele 12 rute turistice:
- Ruta castelelor
- Ruta curiilor din Transilvania
- Ruta culelor
- Ruta gastronomiei tradiționale românești
- Ruta bisericilor fortificate
- Ruta bisericilor de lemn
- Ruta mănăstirilor din zona Moldovei
- Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României
- Ruta castrelor romane
- Ruta cetăților
- Ruta peisajului cultural din Delta Dunării
- Ruta satelor cu arhitectură tradițională.
Ce destinații din județul Brașov sunt promovate
Ruta castelelor
- Castelul Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus: „Turiștii vor găsi aici un loc de profundă reculegere, un altar în pădure, unde se săvârşesc slujbe în aer liber, în mijlocul naturii. Astăzi, aici este adăpostită și „Academia de la Sâmbăta”, un centru de spiritualitate creştină, artă, ştiinţă şi cultură care organizează conferinţe, congrese şi simpozioane cu tematică teologică”;
- Castelul Beldy Ladislau din Budila: „În trecut, aici s-a aflat o cetate ce a fost distrusă în anul 1612, apoi a fost reclădită și a devenit reședința lui Béldi Pál, strămoșul celui care, un secol mai târziu, a ridicat castelul pe care îl vizitezi astăzi (…) Se spune că cetatea din Budila ar fi fost legată de cetatea din Brașov printr-o serie de tunele subterane care s-au păstrat până în zilele noastre, fiind situate la doar câțiva metri sub locația școlii.”
Ruta gastronomiei tradiționale românești
- Județul Brașov – 4 Anotimpuri într-o farfurie: „Ruta gastronomică din inima României, farfuria cu 4 anotimpuri, te așteaptă și pe tine să o descoperi pe îndelete, în armonie cu spectaculoasa natură din județul Brașov.”
Ruta bisericilor fortificate
- Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Cristian: „Foarte interesantă este piatra funerară plasată pe peretele estic al corului, odinioară adăpostind mormântul preotesei Anna May, decedată în 1631, la numai 25 de ani, despre care se crede că ar fi bunica meșterului argintar Georg May care a lucrat pentru numeroase personalități ale vremii, inclusiv pentru voievodul Constantin Brâncoveanu. Da, ați auzit bine! La doar 25 de ani era deja bunică”
- Biserica Evanghelică Fortificata Hărman: „Turnul clopotniță construit în jurul anului 1300, a fost înglobat în partea de vest a bisericii și măsoară 56 de metri, fiind cel mai înalt turn din Țara Bârsei (…) O trăsătură distinctivă a bisericii din Hărman o reprezintă băncile femeilor, realizate în 1753 și amplasate în mijlocul navei. Acestea au fost construite din grinzi de brad și nu au spătare, fiind destinate femeilor căsătorite ale căror costume impuneau absența acestora.”
Ruta cetăților
- Bastionul Postăvarilor – Brașov: „Bastionul Postăvarilor avea un rol însemnat în timpul unui asediu, la fel ca alte bastioane. Regulamentul de apărare al Brașovului, din anul 1491, menționa reguli clare de apărare în caz de asediu, printre care și cele legate de semnalizarea mișcărilor trupelor asediatoare. Articolul XIV al regulamentului menționa ca pe turnurile cele mai înalte (așadar și pe bastioane) să fie distribuite steaguri, albe sau roșii, iar pe celelalte turnuri mai mici să fie distribuiți doi sau patru oameni de mare încredere, care puteau vedea mișcările și acțiunile inamicului. Îndreptând un steag alb se indica locul unde ataca dușmanul, iar cu steagul roșu se semnaliza locul unde izbucnise un incendiu.”
- Cetatea Brașovului – Centrul Istoric: „Monumentele istorice te întâmpină la orice pas, astfel că, te invităm să descoperi Bastionul Țesătorilor, devenit astăzi muzeu, Bastionul Graft, Poarta Șchei din anul 1827 și păstrată integral, precum și Poarta Ecaterinei, ce datează din anul 1559, fiind singura poartă medievală rămasă ca monument până în zilele noastre. În plus, aici vei regăsi și Troițele din Șchei, mărturii ale tradiției ortodoxe din zonă, cea mai veche dintre ele datând încă din anul 1291 (…) ”
- Cetatea Feldioarei: „Între anii 1211 și 1225, Cetatea Feldioara a fost reședința cavalerilor teutoni. Aceștia i-au dat numele de Marienburg – Cetatea Sfintei Maria, deoarece Sfânta Maria era patroana ordinului lor.”
- Cetatea Jimborului: „Dacă ruinele pe care le zărim astăzi pe Dealul Jimbor ar putea vorbi, ne-ar relata cu siguranță povestea unei frumoase cetăți săsești, cu un rol important în viața localnicilor. Ea servea drept refugiu în vremurile de restriște, dar și ca loc de manifestare a bucuriei în zilele de sărbătoare.”
Ruta satelor cu arhitectură tradițională
- Gospodării tradiționale în localitatea Prejmer: „Comuna Prejmer, cu construcțiile sale bine păstrate din timpuri străvechi și cu tradițiile sale neschimbate, înfățișează un testament viu al arhitecturii săsești, menținându-și farmecul autentic de-a lungul timpului (…) Casele cu arhitectură tradițională, decorate cu ornamente simple, figurative sau motive vegetale si florale sunt impregnate de o istorie ce reprezintă cu mândrie o moștenire bogată, conturată de-a lungul secolelor”.