Cetăţuia de pe Dealul Straja sau, cum este cunoscută, Cetățuia Braşovului a fost deschisă, în cadrul unei serii de evenimente care marchează Săptămâna Luminată şi care se vor încheia cu tradiţionala şi emblematica Paradă a Junilor din Duminica Tomii.
Pentru Asociaţia “Uniunea Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi” – organizator principal al acestor evenimente – Săptămâna Luminată a debutat cu ieşirea la stropit, în a doua zi de Paşte, obicei preluat de la comunitatea săsească, a continuat cu Marţea cu Plăcinte şi urmează, vineri, aruncatul în ţol, considerat ritualul de iniţiere a junilor tineri, evenimente care au loc în Piaţa Unirii.
Această sărbătoare a Braşovului se va încheia cu Ziua de călări – coborârea junilor “în cetate”, eveniment care se va desfăşura în zona centrului istoric al oraşului – şi petrecerea câmpenească de marginea Scheilor, la Pietrele lui Solomon.
Compact, Damian Drăghici și Vama concertează în Piața Sfatului
În paralel, Primăria Braşov a pregătit o serie de concerte în Piaţa Sfatului, care va începe, vineri, cu recitalul Holograf Simfonic, iar sâmbătă – Damian Drăghici şi trupa Vama.
Între cele două concerte de sâmbătă, Centrul Cultural Apollonia a pregătit un spectacol de muzică şi lumini, iar pe Cetăţuie, care îşi va deschide porţile joi, la ora 18,00, timp de patru zile, publicul se va putea bucura de concerte, show-uri de lumini, ateliere şi demonstraţii medievale.
“Duminică, începem cu un eveniment diplomatic, cu parafarea înfrăţirii cu Nürnberg, după care, începând cu ora 11,00, va fi Parada Junilor călare prin cetate. În pregătirea acestor evenimente am reabilitat Poarta Şchei, am reamenajat zona de la Pietrele lui Solomon, astfel încât întregul parcurs să se bucure de un decor aşa cum merită Braşovul”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Allen Coliban.
La juni, pe jos sau cu transportul în comun
Totodată, primarul i-a invitat pe braşoveni să se bucure de Parada Junilor fie însoţindu-i, pe jos, până la Pietrele lui Solomon, fie cu mijloacele de transport în comun, menţionând că operatorul local RATBV a pregătit, pentru această perioadă, un plan de mobilitate care să asigure accesul optim al publicului la eveniment.
Consiliul Judeţean, prin Centrul Cultural Reduta, a organizat spectacolul folcloric tradiţonal care urmează Paradei Junilor în Duminica Tomii, precum şi momentele de astfel de gen care vor avea loc în programul artistic de pe Cetăţuie.
“Venim cu un program folcloric în care am angrenat foarte multe ansambluri din oraş şi din judeţ, pentru că avem ansambluri care vin şi de la Rupea, avem sus, la Cetăţuie, Ansamblul Junii Becleanului şi avem solişti de marcă pe care-i vom prezenta în aceste spectacole. Este Mariana Anghel, Ionuţ Fulea şi Tudor Furdui Iancu, dar poate cel mai important este faptul că vor participa, cum era tradiţional, şi ansamblurile comunităţilor etnice din Braşov, al comunităţii maghiare, al comunităţii elene şi al comunităţii săseşti”, a spus directorul Centrului Cultural Reduta, Adrian Văluşescu.