Municipiul Braşov a trecut de prima etapă a competiţiei organizate de Comisia Europeană pentru atribuirea titlului de Capitală Verde Europeană 2026, a anunţat, joi, Primăria. Municipalitatea insistă, şi în acest an, să obţină acest titlu, deşi în ultimii ani nu a făcut mari modificări în ceea ce priveşte spaţiile verzi din oraş.
Braşovul este singurul oraş din România care participă la această competiţie şi unul dintre cele nouă municipalităţi care au trecut de prima etapă: Braga (Portugalia), Córdoba (Spania), Guimarăes (Portugalia), Heilbronn (Germania), Klagenfurt (Austria), Linz (Austria), Riga (Letonia), Rybnik (Polonia).
În următoarele săptâmâni, un grup de şapte experţi independenţi va evalua fiecare formular de candidatură, în funcţie de 7 indicatori de mediu.
Pe baza acestei evaluări, Comisia va anunţa oraşele finaliste în vara anului 2024.
Ulterior, finaliştii vor prezenta un rezumat al modului în care îşi guvernează tranziţia ecologică, în faţa unui juriu internaţional.
Câştigătorul competiţiei, care va fi anunţat pe 24 octombrie 2024, în cadrul unei ceremonii festive la Valencia (Spania), actuala Capitală Verde Europeană, va primi un premiu de 600.000 de Euro pentru a implementa acţiuni cheie în şapte domenii cu impact asupra sustenabilităţii şi să organizeze evenimente de sensibilizare cu şi pentru cetăţeni, se arată într-un comunicat remis de Primăria Braşov.
Oraşul verde, tema electorală a USR
Oraşul verde este una dintre temele intens utilizate de USR în campania electorală din 2020. De atunci, Braşovul se laudă cu un eveniment dedicat acestei teme – Forumul Oraşelor Verzi – fără prea mari reuşite, însă.
În ultimii ani, în oraş nu au apărut spaţii verzi remarcabile şi nici parcul Braşovia, promis în 2020 nu a înaintat, rămânând doar la stadiul de “idee/ promisiune de campanie”. De asemenea, planul de creare a unui parc pe locul fostei platforme IUS nu a avansat nici el, ideea fiind reluată abia în acest an… electoral.