Site icon

Primarul Marian Arhire investește în educația copiilor din Sânpetru: 8 milioane de euro din PNRR pentru o școală în care vor învăța 850 de elevi

Marian Arhire, primarul USR al comunei Sânpetru, a obținut finanțarea pentru o școală nouă în valoare de 8 milioane de euro. Este vorba de finanțare europeană nerambursabilă prin PNRR, pentru o școală cu 32 de săli și laboratoare, pentru aproximativ 850 de elevi.

Fosta administrație PNL de la Sânpetru a fost preocupată de aprobat PUZ-uri pentru blocuri, nu și de investiții în infrastructura educațională

Când Marian Arhire a preluat funcția de primar, în octombrie 2020, comuna Sânpetru nu avea niciun teren intravilan cu destinație de “funcțiuni educaționale”, adică un teren pe care să se poată construi școală, grădiniță, creșă, sală de sport, bibliotecă etc. Motiv pentru care comuna Sânpetru a pierdut toate liniile de finanțare nerambursabilă existente în trecut pentru aceste obiective de infrastructură educațională.

Studiind patrimoniul primăriei, primarul Arhire a constatat că pe strada Cetinii, în zona centrală a comunei, existau mai multe hectare de teren cu destinația microindustrie. Terenul era parcelat și concesionat dinainte de 2009, cu obligația concesionarilor de a construi spații de producție, în maxim cinci ani.

“Deși terenurile erau neconstruite și contractele puteau fi reziliate încă din 2014 pentru neîndeplinirea condițiilor contractuale, am constatat că fostul primar nu le reziliase. Am studiat cazul, am demarat procedurile legale și în anul 2022 am reziliat contractele. Ulterior rezilierii, pe 3.4 hectare am început demersurile pentru elaborarea PUZ Campus Educațional și schimbarea destinației terenului. Astfel am ajuns să închidem un capitol al finanțărilor pierdute, cu muncă și implicare, nu cu miracole.” a declarat primarul Arhire mulțumit că mulți copii vor avea în Sânpetru școala de care au nevoie.

Deloc surprinzător, viceprimarul PNL Andrei Măiereanu și ceilalți consilieri locali PNL s-au opus inițial demarării PUZ-ului pentru Campus Educațional, iar acum încearcă, cu ipocrizie, să ascundă acest lucru spunând că el și PNL au susținut întotdeauna educația. Marian Arhire a arătat realitatea:

“Viceprimarul Măiereanu și PNL Sânpetru s-au opus vehement PUZ-ului Campus Educațional și NU l-au aprobat în februarie 2023. Fără acest PUZ, pe care l-am putut demara doar cu presiune publică, în martie 2023, NU am fi putut depune cererea de finanțare pentru școala nouă și am fi pierdut cele 8 milioane de euro.”

Campusul Educațional este un plan îndrăzneț al primarului Marian Arhire

Campusul Educațional este un proiect care presupune o investiție pe termen lung. Prin realizarea lui, se urmărește construirea unei zone dedicate educației, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, sală de sport, bibliotecă și un spațiu multifuncțional. Proiectul PUZ-ului pentru Campusul Educațional nu a fost aprobat în ședința CL din februarie 2023, pentru tot felul de motive care nu stăteau în picioare. A fost nevoie de prezența și presiunea populației în sala de ședințe pentru a primi aprobarea, o lună mai târziu. Practic, fosta administrație PNL de la Sânpetru nu a depus nicio cerere de finanțare europeană nerambursabilă până în 2020, iar în acest mandat a fost preocupată să blocheze proiectele primarului Arhire, chiar dacă asta înseamnă că blochează accesul copiilor din Sânpetru la școlile de care au nevoie și la o educație de calitate. De altfel, e bine știut că o parte a familiilor tinere din Sânpetru își duc copiii la școlile și grădinițele din Brașov, la o distană considerabilă față de casele lor.

Primarii USR investesc cu adevărat în generațiile viitoare

Când Allen Coliban și-a preluat mandatul la Brașov, a avut de-a face cu câteva situații dramatice. Veneau mame care-i spuneau că-i vor lăsa copiii la birou să aibă grijă de ei. Asta pentru că administrația Scripcaru a avut preocuparea să elibereze sute de autorizații de construire pentru blocuri, dar nu a construit nicio creșă, grădiniță sau școală în aceste cartiere noi.

Primarul Allen Coliban a construit într-un mandat două creșe și o grădiniță, iar planul lui privind infrastructura educațională ante și preșcolară din Brașov e cu adevărat ambițios, pentru că mai sunt în diferite stadii trei creșe și șapte grădinițe.

Pentru că nu putea construi creșe peste noapte, a căutat soluții pentru toți copiii din Brașov. Astfel, pentru copiii care nu beneficiază de locuri în creșele de stat și se regăsesc pe listele de așteptare, Primăria Brașov acordă un ajutor pentru creșă în valoare de 735 lei, care poate fi luat inclusiv de bunicii care au grijă de nepoței.

Cod mandatar financiar: 21240009

Exit mobile version