Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov au organizat joi și vineri două greve spontane și avertizează că protestele vor continua. Angajații solicită o majorare a salariilor, cuprinse între 2.800 de lei și 5.000 de lei.
„Ne alăturăm astfel demersului existent la nivel național care vizează eliminarea inechităților salariale. În cadrul APM-urilor sunt specialiști cu înaltă calificare, chimiști, fizicieni, geologi, silvicultori, ingineri de specialitate, unii dintre aceștia cu o vechime de peste 30 de ani cu o marja de salarizare cuprinsă între 2.800 și maxim 5.000 de lei. Există discrepanţe foarte mari dintre APM-uri si alte structuri deconcentrate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv Garda de Mediu sau Garda Forestieră dar şi faţă de alte instituţii publice care fac acţiuni de protest, cu toate că angajaţii acestora au câştiguri salariale cu diferențe de 50% şi chiar 100% față de nivelul nostru de salarizare ceea ce ne determină să continuăm protestul. Au fost nenumărate promisiuni că aceasta problemă de uniformizare a sistemului de salarizare va fi rezolvată, dar, din pacate acest lucru nu a fost realizat. Oare cum ar fi dacă am bloca și noi emiterea deciziilor privind proiectele majore de infrastructură, proiectele finațate prin fonduri europene și a altor proiecte cu impact major aflate în infringement?. Protestul nostru va continua până când drepturile noastre vor fi recunoscute și inechitatea salarială va fi înlăturată”, au precizat salariații de la APM Brașov.
Protestul angajaților de la APM Brașov este susținut de directorul agenției, Ciprian Băncilă, care, joi, a declarat că „a luat act de declanșarea grevei spontane a colegilor mei și înțeleg perfect această situație”.
„Există o profunda inechitate la nivelul salarizărilor. Din cauza remunerației discriminatorii, există o fluctuație foarte mare de personal și o demotivare a persoanelor cu expertiză în a se angaja în cadrul structurilor Agențiilor de Mediu. Există discrepanțe foarte mari între structurile deconcentrate ale Ministerului Mediului, fie că vorbim de Garda de Mediu sau Garda Forestieră dar și față de alte instituții care fac acțiuni de protest, deși angajatii acestora au câștiguri salariale cu 50% și chiar 100% față de nivelul nostru de salarizare”, a declarat directorul APM Brașov.
La nivel național, agențiile pentru protecția mediului iau în calcul să declanșeze greva generală, începând cu data de 23 mai.