FOTO. Finisajul expoziției „Comoara de acasă” celebrează Ziua universală a iei la Centrul Cultural Reduta

Centrul Cultural Reduta marchează Ziua Universală a Iei prin organizarea finisajului Expoziției „Comoara de acasă – expoziție de costume din Țara Bârsei din colecția etnografică a familiei Adam”, pe 24 iunie, la ora 16:00. Această expoziție oferă publicului o incursiune în tradițiile românești autentice, prezentând costume și obiecte de gospodărie tradiționale din colecția familiei Adam din Codlea.

Detaliile expoziției și programul evenimentului

Comoara de acasă: costume din Țara Bârsei, include costume populare autentice și obiecte tradiționale din colecția familiei Adam. Pe lângă acestea, vizitatorii vor putea admira picturi realizate de artistul Crișan Petru Felician, care înfățișează case vechi tradiționale din lumea satelului românesc. Ambientul muzical va fi asigurat de Rusu Octavian, un tânăr colecționar de plăci vechi originale de vinil din Brașov.

Cine sunt colecționarii și artiștii implicați?

Loredana Adam, asistent medical și inginer agronom, este păstrătoarea tradițiilor românești. Ea deține Comoara de acasă, o colecție de costume populare autentice, colecție care a fost expusă și prezentată pentru prima dată publicului în mai 2022 în cadrul unui vernisaj la Muzeul Tradițiilor Codlene și prezentată de doamna etnograf Elena Băjenaru, manager al Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”. 

Foto: Colecția Loredana Adam

Pasionată de tradițiile și obiceiurile strămoșești, Loredana continuă să promoveze patrimoniul cultural românesc prin această expoziție.

Petru Felician Crișan este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania și al Școlii de Artă „Tiberiu Brediceanu”, clasa de pictură a profesorului și pictorului Alexandru Iacubovici. Îndrumat de acesta a participat în cadrul a patru expoziții de grup ale școlii de artă. Rămâne fidel desenului în creion, crochiului și interpretării realiste.

Petru Felician Crișan este recunoscut și pentru contribuțiile sale la fenomenul benzii desenate. Până în 2017, a fost doar fan, însă în acel an a expus prima dată, la Salonul Internațional de Bandă Desenată Istorică de la Brașov, și a realizat primele 265 de ilustrații ale Jurnalului de Licean al lui Valeriu Braniște, într-un proiect al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov. 

A participat la expoziții de grup, cu tematici și realizări diferite, într-o gamă de tratare artistică diversă alternând de la creion sau cărbune la pânză și culori de ulei. 

Rusu Octavian este brașovean, născut în Scheii Brașovului. El colecționează plăci de vinil din 1990, având o pasiune moștenită de la tatăl său. Are în colecție pickup-uri vechi și noi, dar și o colecție impresionantă de plăci de vinil rare.

De asemenea, este pasionat de prelucrarea lemnului și recondiționarea obiectelor vechi, contribuind astfel la conservarea patrimoniului cultural.

Expoziția „Comoara de acasă” rămâne deschisă până în 26 iunie

Expoziția „Comoara de acasă” este deschisă publicului la Centrul cultural Reduta între 10 și 26 iunie 2024, iar finisajul va avea loc pe 24 iunie, la ora 16:00, la Centrul Cultural Reduta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.