Noua configurație a Consiliului Județean Brașov: Față de 2020, PNL a pierdut cinci mandate, USR și PSD s-au menținut. Urmează negocierile pentru majorități

Biroul Electoral Județean Brașov a publicat rezultatele finale la alegerile pentru Consiliul Județean Brașov, precum și candidații care ar urma să intre în Consiliul Județean Brașov. Față de mandatul 2020-2024 (format din 4 partide), noul Legislativ județean va fi mai fragmentat, el urmând a fi compus din 5 formațiuni politice, respectiv PNL, PSD, ADU (din care face parte USR), AUR și UDMR.

Astfel, în viitoarea legislatură, PNL va avea 11 mandate (plus președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea), adică 12 din 35 de voturi. Comparativ, în anul 2020, PNL a obținut 16 mandate, plus cel de președinte, adică 17 voturi din 35.

PSD și USR vor avea tot câte opt consilieri, la fel ca în mandatul 2020-2024, iar în urma alegerilor din 9 iunie au mai obținut mandate în Consiliul Județean Brașov și UDMR (3 mandate) și AUR (4 mandate).

PSD, „câștigătorul din umbră”?

Pentru a obține majoritatea în Consiliul Județean Brașov, Adrian Veștea are două alternative: fie apelează la unul dintre partidele mari, care au câte 8 mandate, fie se aliază cu cele două partide mici, UDMR și AUR. Al doilea scenariu, cel prin care Adrian Veștea apelează la partidele mici este imposibil, având în vedere că AUR și UDMR sunt pe poziții ireconciliabile din punct de vedere ideologic… cel puțin în teorie.

În ceea ce privește alianța cu partidele mari, cel mai plauzibil scenariu este o alianță PNL – PSD. Numai că în mandatul 2024 – 2028, poziția PNL este mult slăbită, iar PSD poate emite pretenții mai mari, cum este, de exemplu, un post de vicepreședinte. În ceea ce privește o alianță cu USR, este puțin probabilă, dar nu imposibilă.

Care ar putea fi componența Consiliului Județean Brașov (conform listelor de candidați):

Președinte: Adrian Veștea (PNL)

Consilieri PNL:

  1. Vecerdi Cristina-Agnes
  2. Șerban Todorică- Constantin
  3. Cocoș Liviu
  4. Bucur Valentin-Florin
  5. Vocilă George-Adrian
  6. Taus Sorin
  7. Fliundra Ionel
  8. Beșchea Severius-Florin
  9. Gabor Alexandru-Adrian
  10. Diaconu Daniel-Nicolae
  11. Leonte Cătălin (supleant, care ar urma să preia mandatul de consilier al lui Adrian Veștea).
  1. Darău Irineu;
  2. Szenner Zoltan;
  3. Sârghie Ovidiu;
  4. Paraschivescu Ovidiu;
  5. Aghache Ourel;
  6. Joliff Erwan;
  7. Dumitrache Andreea;
  8. Stoianovici Marius

PSD:

  1. Patrașcu Lucian
  2. Șeitan Cătălin-Eugen
  3. Oprică Florentin-Adrian
  4. Pelei Gabriela
  5. Iatan Adrian
  6. Lupu Ștefan-Ovidiu
  7. Lungu Costin-Dragoș
  8. Suciu Iosif

AUR:

  1. Predescu Ana Loredana;
  2. Avrămescu Nicolae;
  3. Enea Dorin;
  4. Dogariu George.

UDMR:

  1. Varga Nandor;
  2. Geczi Gellert;
  3. Magyar Arpad.

Cel mai probabil, aceste liste vor suferi modificări, având în vedere că unii dintre cei care au obținut mandate de consilieri, au câștigat și primăriile la care au candidat.

Astfel de exemple sunt Ionel Fliundra (Ghimbav), Sorin Taus (Feldioara) sau Severius Beșchea (Tărlungeni), care, cu siguranță vor opta pentru pozitițiile de primar în mandarul 2024 – 2028.

1 Trackback / Pingback

  1. Față de 2020, PNL a pierdut cinci mandate, USR și PSD s-au menținut. Urmează negocierile pentru majorități - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.