Site icon

41 de cazuri de pagube produse de urşi şi lupi în judeţul Braşov. Valoarea stricăciunilor: aproape 200.000 de lei

Foto arhivă

 41 cazuri de pagube produse de urs şi lup s-au înregistrat în judeţul Braşov, de la începutul acestui an, până în prezent. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov (APM), pagubele s-au înregistrat la animale domestice, culturi agricole si vehicule rutiere, acestea din urmă din cauza unor accidente auto în care au fost implicate şi cele două specii strict protejate.

Urşii au fost responsabili de pagube în 32 de cazuri, iar exemplarele din specia lup, în 9 cazuri, spun reprezentanţii APM Braşov. Iar cele mai multe situaţii s-au înregistrat în Ţara Făgăraşului.

“Din datele înregistrate de Agenția pentru Protectia Mediului Brașov, frecvența pagubelor produse de speciile protejate este mai ridicată în următoarele zone: UAT Șinca, UAT Ungra, UAT Jibert, UAT Cincu, UAT Recea, UAT Tărlungeni, UAT Homorod, UAT Hârseni, UAT Teliu. In urma centralizării pagubelor s-a constatat faptul că exemplare din  specia urs şi lup au omorât un număr de 95 ovine, 36 bovine, 10 iepuri și o ecvină. De asemenea, a fost afectată o suprafață 0,062 ha porumb boabe”, a declarat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.

Pagubele se ridică la aproape 200.000 de lei

Dosarele întocmite până în momentul de față au o valoare a pagubelor în cuantum de 192.679,13 RON. Tototdată, a fost înregistrat un dosar de pagubă produs vehiculelor rutiere rezultate în urma accidentelor auto, în care a fost implicată specia protejată de urs brun. Valoarea pagubei a fost de 23.144,04 RON, însă în acest caz, răspunderea civilă a revenit în baza prevederilor HG nr. 3 din 2023, conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcție de prezența/absența pe sectorul de drum unde s-a întâmplat evenimentul, a indicatoarelor rutiere cu semnificația ATENTIE ANIMALE

Reamintim că, modalitatea de acordare a despăgubirilor  pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic  cuprinse în anexexele 1 si 2 la Legea nr. 407 din 9 noiembrie 2006, vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este reglementată de HG nr. 3/2023.

Exit mobile version