Deputatul Ciprian Ciubuc, intrat în Parlament pe listele AUR, în prezent fiind neafiliat, este urmărit penal pentru distrugere după ce a lăsat o turmă de oi să pască lucerna şi trifoiul de pe un teren care nu îi aparţinea, provocând un prejudiciu de 5.000 de lei, transmite News.ro.
„La data de 2 iulie 2024, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus prin ordonanţă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un deputat din Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, iar în cursul zilei de astăzi suspectului i-au fost aduse la cunoştinţă faptele cercetate”, a anunţat Parchetul ICCJ.
Procurorii susțin că faptele ar fi fost comise pe 13 aprilie, în jurul orelor 19.00-20.00. Ciprian Ciubuc păzea turma de oi pe care a lăsat-o pe un lan de lucernă din satul Gura Văii, comuna Girov, județul Neamț.
„Desfăşurând activităţi de pază a unei turme de ovine, cu intenţie şi fără drept, inculpatul a distrus cultura de lucernă şi trifoi, pe o suprafaţă de 640 metri, prin acţiunea de introducere a turmei de ovine pe care o deţine, pe această suprafaţă de teren, aflată în proprietatea unei persoane vătămate şi în folosinţa altei persoanei vătămate”, susține Parchetul ICCJ.
Prejudiciul estimat este de circa 5.000 de lei, fiind vorba de 30 de baloți de lucernă de 400 kg fiecare, pe care proprietarul nu a mai putut să-i strângă la prima coasă de primăvară.
Procurorii nu au făcut public numele deputatului în comunicatul citat, dar surse oficiale au declarat pentru G4Media că e vorba despre deputatul Ciprian Ciubuc. Conform declarației de avere, soția sa deține o fermă de oi.
Parchetul menţionează că inculpatul, în calitate de deputat în Parlamentul României, beneficiază de imunitate parlamentară pentru opinii politice, aspect reglementat de dispoziţiile art. 20 – 22 din Legea nr. 96/2006 şi art. 72 din Constituţie. Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi ori arestaţi preventiv sau la domiciliu fără încuviinţarea Camerei din care fac parte şi fără a se proceda la ascultarea lor.