60 de echipaje de ambulanță, din întreaga țară participă duminică la o paradă de străzile municipiului Brașov, marcând astfel Ziua Națională a Ambulanței. În acest an, Braşovul este gazda evenimentului, Piaţa Sfatului fiind punctul de întâlnire şi interacţiune cu oamenii pe care îi slujesc de 118 ani fără oprire, dar şi punctul de pornire în paradă.
Echipajele de ambulanţă s-au adunat de sâmbătă seara în Piaţa Sfatului
Echipajele Serviciilor de Ambulanță din județele României s-au adunat încă de sâmbătă seara în Piața Sfatului, din Brașov. Duminică, de la ora 10, tot în Piața Sfatului a debutat festivitatea de Ziua Națională a Ambulanței, la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale. Ca de fiecare dată, toţi aceştia au ţinut să mulţimească oamenilor de la serviciile judeţene de ambulanţă şi au promis sprijin şi susţinere pentru dezvoltare.
Întregul eveniment a debutat cu imnul Ambulanţei (video jos).
Mesajul dr. Cristina Vecerdi, fost coordonator al UPU-SMURD Braşov şi actual deputat, pentru echipajele de Ambulanţă: “Să fiţi puternici atunci când nu mai puteţi”
Printre invitaţii de la Ziua Naţională a Ambulanţei s-a numărat şi dr. Cristina Vecerdi, fost coordonator al UPU-SMURD Braşov şi actual deputat. Ea a ţinut să se adreseze, în primul rând, angajaţilor serviciilor de Ambulanţă, pe care îi consideră resursa cea mai importantă a serviciului.
“Dincolo de statistici şi de logistică, serviciile judeţene de ambulanţă sunt formate din oameni – resursa cea mai importantă, medici, asistenţi, ambulanţieri care lucrează zi şi noapte, care lucrează neobosit pentru salvarea de vieţi. (…). Braşovul a fost întotdeauna un exemplu de bună practică şi de colaborare între instituţiile care servesc misiunea nobilă de salvare de vieţi în afara spitalului. Colaborarea între aceste instituţii face ca siguranţa pacientului să fie pe mâini extraordinar de bune.
Aşa că aş vrea să mulţumesc în primul rând dumneavoastră, serviciilor judeţene de ambulanţă. Vreau să mulţumesc aici, acasă la mine, SCJU, Serviciului de urgenţă UPU-SMURD, domnului dr. medic-şef interimar Boancă Romeo, Inspectoratului de Urgenţă, serviciilor Salvamont, Jandarmeriei montane, Poliţiei (…).
Iar în încheiere, aş vrea să vă spun aşa: dragi colegi, vă rog să fiţi puternici atunci când nu mai puteţi, vă rog să fiţi curajoşi atunci când vă este teamă, vă rog să fiţi uniţi, pentru că numai aşa veţi avea putere şi vă rog să fiţi extraordinari, aşa cum sunteţi în fiecare zi.
Vă mulţumesc, la mulţi ani şi Dumnezeu să vă ajute!
(Discursul complet – video jos)
Traseul paradei echipajelor, de Ziua Naţională a Ambulanţei:
De la ora 12.00, în programul evenimetului figurează parada echipajelor de ambulanţă. Imediat după parcurgerea traseului, echipajele se vor opri în puncte cheie din oraş, în parcuri, intersecţii, zone verzi, pentru a interacţiona cu oamenii.
Parada echipajelor se desfăşoară pe următorul traseu:
Piața Sfatului➡️Str. Mureșenilor➡️B-dul Eroilor➡️B-dul 15 Noiembrie➡️Str. Calea București➡️întoarcere giratoriu Carrefour(Calea București, nr. 107)➡️B-dul Saturn➡️Str. Zizinului➡️Str. Toamnei➡️B-dul Mihail Kogălniceanu➡️B-dul Victoriei➡️B-dul Gării➡️Str. Aurel Vlaicu➡️B-dul Griviței➡️Str. 13 Decembrie➡️B-dul Iuliu Maniu➡️Str. Nicolae Iorga➡️Str. Mureșenilor➡️Piața Sfatului.
Literele de pe Tâmpa, în culoarea Ambulanţei
Pentru a marca importanța pe care serviciul de ambulanță o are în salvarea vieții oamenilor, Primăria Brașov s-a alăturat demersului iniţiat de Serviciul de Ambulanță Judeţean Brașov, de marcare a Zilei Naționale a Ambulanței, şi în data această seară va ilumina literele de pe Tâmpa în culorile specifice acestui serviciu în România, alb-portocaliu.
De asemenea, evenimentului s-au alăturat şi Junii Braşovului care au fost prezenţi, în Piaţa Sfatului, pentru o scurtă reprezentare în faţa echipajelor de ambulanţă.
Ziua Naţională a Ambulanţei – 118 ani de când s-a înfiinţat Societatea de Salvare
Pe 28 iulie se împlinesc 118 ani de când la București s-a înfiintat Societatea de Salvare, sub directa îndrumare a profesorului dr. Nicolae Minovici. Conform Legii nr. 22/2015, începând cu anul adoptării a fost instituită ziua de 28 iulie ca Ziua Naţională a Ambulanţei din România, respectând astfel aceeaşi dată la care, în 1906, la inițiativa dr. Nicolae Minovici, a apărut prima “Salvare” din București.
Primul echipaj a fost format dintr-un vizitiu și un sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche, situată pe cheiul Dâmboviței.
În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.
Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto.
În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, “împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.
Acum, în loc de sergent de oraș și vizitiu sunt medici, asistenți și ambulanțieri. Braşovenii le pot fi alături celor care azi marchează Ziua Naţională a Ambulanţei, la sărbătoarea lor de suflet, în Piața Sfatului, oriunde pe traseul paradei sau în punctele aglomerate din Brașov, în care se vor instala după paradă.