De 11 ani sportivă, de mai bine de un an antrenor, iar în iunie șef de promoție. Aceasta este pe scurt, povestea înotătoarei brașovence Elena Bianca Botezatu șef de promoție al Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane (specializarea Sport și Performanță Motrică), a Universității Transilvania Brașov. Ea terminat ciclul de licență cu media 9,95, o medie pentru care a muncit mult, împărțind pregătirea sportivă cu studiul și cu antrenarea copiilor.
Acum, Elena urmează un program de master la Universitatea Transilvania – Performanţă sportivă şi management în sport, vrea să facă și doctoratul și și-ar dori mult ca după ce încheie aceste etape de pregătire să fie profesor universitar, tot la Brașov, continuând, în paralel, să antreneze viitori sportivi de performanţă.
Elena Botezatu, premiată la Gala şefilor de promoţie de către rectorul UNITBV prof. dr. ing Ioan Vasile Abrudan şi prorectorul prof. dr. ing. Daniel Muntean. (Foto: Elena Botezatu, arhiva personală)
Dincolo de clişee
Elena este o tănără de 22 de ani care a contrazis clișeul conform căruia școala și sportul nu fac casă bună. A făcut sport de mică, a încercat mai multe discipline, printre care polo sau fotbal. Apoi a decis că cel mai bine i se potrivește înotul și a început antrenamentele la 11 ani, „un pic cam târziu, faţă de alţi copii care vor la sport de performanţă”, după cum ea însăşi recunoaşte.
Liceul l-a făcut la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov, pentru că, a mai spus ea, la această unitate de învăţământ putea să se ocupe de școală și de sport în paralel, fiindcă orele se făceau de dimineață.
Ajunsă la facultatea pe care și-a dorit-o, Facultatea de Educaţie fizică şi sporturi montane de la Universitatea Transivania, Elena a intrat într-un „cantonament” de trei ani. Programul ei zilnic a devenit unul şi mai strict: trezirea la 7.00 dimineața, mers bazin pentru primul antrenament, apoi alergat la facultate, după care, înapoi la bazin, pentru antrenamentul cu cei mici și pentru antrenamentul ei.
„A fost o perioadă destul de obositoare. Ajungeam seara acasă. Aveam ocazia de a merge mai rar la facultate, dar nu vroiam să pierd cursurile”, ne-a povestit Elena.
De ce tocmai înotul?
Înotul este un sport devenit foarte popular în România abia de curând, de când David Popovici a devenit unul dintre cei mai mari sportivi la nivel mondial. În trecut, înotul a fost legat de prea puţine nume de performeri, printre care Camelia Potec, Beatrice Câşlaru sau Răzvan Florea.
Nu este un sport ușor, presupune mult efort, multe antrenamente, însă satisfacțiile pot fi pe măsură, după cum ne spune şi Elena: „Şi eu am încercat mai multe sporturi, de la baschet, polo sau chiar fotbal. Dar am ales înotul, în final”.
De altfel, în anul 2017, Elena Botezatu a luat o decizie importantă privind viitorul său sportiv şi îmbrăţişarea înotului. În urmă cu şapte ani, când era doar o adolescentă cu un viitor bun înainte, a fost convocată în lotul național de polo, pentru Campionatul European de Juniori. Nu a mers și nu regretă această decizie:
„Am fost convocată. Eu fiind stângace, aveam un loc la lot. Nu am vrut să mă duc. Polo este un sport destul de dur. În apă, fetele sunt mai bătăușe decât bărbații. Ce se întâmplă în apă nu se vede. În plus, polo este un sport colectiv și este foarte greu să iasă numele tău în evidență. Este echipă! Mi-am dorit ca în cazul în care am o zi bună să câștig, iar dacă am o zi proastă să pierd, pe spatele meu. Într-o echipă, dacă ai o zi bună, iar colegele au avut o zi proastă se pierde. Şi invers. Nu îmi pare rău pentru această decizie”, ne-a spus Elena.
Un 10 la anatomie a deschis drumul către șeful de promoție
Odată ajunsă la facultate, Elena nu și-a stabilit ca obiectiv să fie șef de promoție. „Așa s-a nimerit”, a spus ea. Practic, a prins un start bun și a valorificat din plin acest lucru, mai ales că este un om competitiv, care îşi doreşte de fiecare dată să dea tot ce are mai bun, indiferent de proiect.
„A fost o competiție destul de mare în timpul facultății. Aveam colege două surori foarte bune, doar că la mine a fost o chestie de ambiție. Am învățat la primul examen, la Anatomie și am luat 10.00. Este o materie grea, iar profesorul este sever. La al doilea examen, la Atletism, profesorul ne-a întrebat: «Cine a luat 10.00 la Anatomie?». Am ridicat mâna. Eram singura, din câte îmi amintesc. În acel moment mi-a spus că eu voi fi șefă de promoție. Apoi, mi-a fost rușine să nu învăț”, a povestit Elena.
În același timp, ea își amintește și de un profesor care a ajutat-o și motivat-o foarte mult în timpul celor 3 ani, conf. dr. Georgian Bădicu, care îi spunea „fata de 10”.
În cei trei ani de facultate a luat 52 de note de 10.00 și două de 9.00. Iar licența a luat-o cu nota 10.00, pentru o lucrare în care a realizat o analiză pe un soft special, care monitorizează o serie de parametri și în baza căreia se stabilește programul de pregătire.
Softul respectiv este WHOOP, asociat unei brăţări care monitorizează în permanenţă datele corpului şi permite astfel, în cazul sportivilor, ca antrenorii să creeze cele mai bune antrenamente pentru a obţine rezultate de top. Este o aplicaţie la care, de altfel, au apelat foarte mulţi dintre sportivii prezenţi la Jocurile Olimpice de la Partis, în acest an.
Elena este şi ea unul dintre sportivii care poartă brăţara de monitorizare ce îi oferă antrenorului său, Remus Dragomir, posibilitatea de a-i pregăti cele mai bune antrenamente, în funcţie de statusul corpului.
Rezultate de excepție la competițiile universitare
Din momentul în care a intrat la facultate, Elena a participat la mai multe competiții naționale și internaționale universitare, iar rezultatele au fost foarte bune:
„Am participat anul acesta la o competiție europeană studențească în Lituania. Am luat două medalii de aur. Am mai fost la Turneul Campionilor din anul 2019, unde am obținut titlul de cel mai valoros sportiv al anului la categoria tineret. Este o competiție ce s-a desfășurat la Izvorani”, a spus Elena.
De asemenea, la începutul carierei, în anul 2015, într-o competiție ce s-a desfășurat la Brașov, Camelia Potec, o legendă a înotului românesc, a ales-o ca fiind sportiva cu cea mai bună tehnică. Iar acesta i-a rămas în minte ca unul dintre momentele care au cântărit mult în deciziile pe care le-a luat în a urma înotul de performanţă. (foto jos).
Nu în ultimul rând, în anii 2022, 2023 și 2024, ea a obținut titluri naționale la campionatele universitare la 100 m spate, iar marele ei regret că nu a putut participa la universitarele europene din anul 2023, unde a spus ea, ar fi putut obține două sau trei medalii. Din nefericire, a aflat prea târziu detaliile pentru a solicita aprobarea din partea Universității pentru înscrierea la această competiție.
De altfel, acesta este şi un regret al Elenei: că informaţiile despre competiţiile sportive studenţeşti nu ajung suficient de uşor la studenţi.
Ce urmează în cariera de antrenor? „Aș vrea să îmi fac grupa mea de performanță”
În ceea ce privește activitatea de antrenor, în care a debutat abia anul trecut, Elena a început de la cei mai mici copii, care sunt inițiați în tainele înotului. Este antrenor din anul 2023, la una dintre grupele de copii de la CSM Corona Brașov.
Am întrebat-o despre primele zile ca antrenor, mai ales că este la o vârstă încă fragedă, iar copiii din grupele de iniţiere pot fi uneori greu de coordonat.
Ne-a povestit că primele zile la bazin, ca antrenor, au fost încărcate de emoție, pentru că, spune ea, „chiar dacă știam toate elementele teoretice, nu îmi mai aduceam aminte exact cum am învățat eu să înot și cum trebuie puse exercițiile în ordinea lor metodică”.
„Este foarte important ca teoria și experiența de sportiv să se îmbine. Dar, m-am descurcat. Acum sunt la inițierea copiilor, deși puteam să trec la o grupă superioară. Am decis să continui cu cei mici, pentru că dintre ei pot selecta, să îmi fac apoi grupa mea de performanță. Plec de la zero cu ei, apoi îi pot crește și, odată cu ei pot crește și eu”, spune Elena.
Cum îi împrietenește pe cei mici cu apa? Se începe de la un bazin mic, iar primele lecții sunt, de fapt, o joacă.
„Intru cu ei în apă, ne jucăm. În acest mod au siguranță. Unora le arăt că știu să înot. Apoi, pas cu pas, îi ajut să prindă încredere. Deja am am copiii care au trecut la nivelul următor, cel de perfecționare”, povestește Elena.
„Copiii pornesc de la același nivel. Depinde de ei ce fac mai departe”
Într-o grupă de inițiere, copiii pornesc de la același nivel și toți pot avea rezultate, crede Elena.
„Depinde de ei ce fac mai departe, după iniţiere. Este foarte importantă această etapă, cea de inițiere, însă acesta este numai începutul. Eu îi dau mai departe, la grupele superioare, le spun colegilor că unii sunt mai talentați, că «alunecă bine pe apă», dar, apoi, totul depinde de ei. Pe de altă parte, dacă sportivii și părinții lor nu vor să meargă mai departe, noi nu putem interveni”, spune Elena Botezatu.
Din ceea ce a observat în ultimul an, de când antrenează la iniţiere, Elena crede că deschiderea spre sacrificiile pe care le presupune o viitoare performanţă este acum ceva mai mică. Se aşteaptă însă ca lucrurile să se modifice în timp, date fiind şi rezultatele unor sportivi precum David Popovici, intens promovate în prezent:
„Cred că în urmă cu mai mulți ani, părinții și copiii erau mai deschiși spre performanță, ceea nu cred că se mai întâmplă acum. Sunt multe sacrificii și, de obicei, copiii se lasă când văd că nu mai pot ieși la fel de mult cu prietenii sau nu mai pot sta la fel de mult în fața telefonului. În timp, poate interveni plictiseala pentru ei. Dar lucrurile se pot schimba”.
Elena Botezatu: Brașovul are sportivi buni la înot şi nu numai
Și totuși, în opinia Elenei, Brașovul are sportivi buni, care, în timp pot aduce rezultate importante:
„Avem sportivi buni la toate categoriile de vârstă. Sunt copii talentați în Brașov. Cred că trebuie să muncească”, este opinia Elenei.
Însă, ea este optimistă, pentru că în opinia ei, cel puțin în ceea ce privește înotul, în creșterea sportivilor este implicată atât clubul CSM Corona (finanțat de la bugetul local), cât și cluburi private, aşa cum este Hiperion.
Totodată, în opinia Elenei, în dezvoltarea sportului de performanță ar trebui să se implice mai mult Universitatea Transilvania.
Bazinul Olimpic Brașov, printre cele mai bune din țară
Brașovul are unul dintre cele mai bune din țară, susține Elena, care a avut ocazia să vadă numeroase bazine din România. Însă, ea are și un regret.
„Mie îmi pare rău că nu se pot ține competiții. Este omologat, dar cred că totul ține de primărie, de administratori. Se organizează campionatele pentru copii , dar un campionat de tineret nu s-a organizat din anul 2019”.
Totuși, în opinia ei, Brașovul mai are nevoie de un bazin, nu neapărat olimpic. Comparativ, la Cluj se deschide cel de-al patrulea bazin olimpic…