JO 2024: Enache şi Cornea, primul aur din istorie la dublu vâsle, după o calificare in extremis în finală

Foto: GSP

Andrei Cornea și Marian Enache au cucerit medalia de aur în proba de dublu vâsle, la prima participare la Jocurile Olimpice a acestei bărci de băieţi! Cei doi sportivi români au devenit campioni olimpici după ce s-au calificat in extremis în finala A.

Cornea şi Enache au pornit tare, pe culoarul 1, și n-au renunțat nicio clipă. al jumătatea cursei, cei doi sportivi români au trecut primii de punctul de control, cu un ecart de 0,32 de sutimi. Au tras în continuare la fel de bine şi s-au detaşat apoi semnificativ pe ultimii 300 de metri, după ce au au rezistat incredibil atacurilor perechii din Olanda.

Andrei Cornea şi Marian Enache au câştigat, în final, cu un ecart liniștitor, cu timpul de 6:12:58. Medaliile de argint au revenit Olandei (Melvin Twellaar, Stef Broenink), în 6:13:92, podiumul fiind completat de Irlanda (Daire Lynch, Philip Doyle), în 6:15:17.

“Prima medalie olimpică în această probă de vâslă… Sunt foarte fericit că am reuşit să scriem istorie. Ştiam că putem şi de pe acest culoar, este culoarul 1, este şi 01.08, urmează ziua mea… (…). I-am zis lu Andrei că este ultima cursă pe acest an, că trebuie să fie cea mai frumoasă cursă, că toată România se uită la noi. Sunt foarte fericit că am reuşit”, a spus Marian Enache la ieşirea din apă.

Foto: COSR/ Team Romania/Cristian Nistor

Este prima participare a acestei bărci de dublu la Jocurile Olimpice. Enache a participat şi la JO de la Tokyo, tot la dublu vâsle, clasându-se pe locul 9, însă între timp, şi-a schimbat partenerul, cucerind alături de acesta, în 2024, titlul european.

Argint pentru Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş

Ancuţa Bodnar și Simona Radiş au câștigat medalia de de argint în proba de dublu vâsle de la Jocurile Olimpice. Campioanele olimpice en-titre au fost întrecute de sportivele din Noua Zeelandă, Brooke Francis și Lucy Spoors.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin – categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

România are acum patru medalii la JO 2024, două de aur, una câştigată de înotătorul David Popovici la 200 metri liber, una obţinută de Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin, una de argint, cucerită de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, şi una de bronz, obţinută de David Popovici la 100 metri liber.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.