Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat luni, 12 august, legea privind plafonarea dobânzilor practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN). Modificarea legislativă a fost adoptată de Senat acum mai bine de doi ani, iar Camera Deputaților și-a dat acordul în martie anul acesta, însă proiectul a fost contestat la Curtea Constituțională de USR.
Legea a fost inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir, iar odată cu promulgarea actului normativ de către președintele României, senatorul brașovean social-democrat, Marius Dunca, susține că Partidul Social Democrat (PSD) obține o victorie decisivă împotriva dobânzilor excesive ale instituțiilor de credit din România
„Partidul Social Democrat a fost și rămâne de partea românilor. Prin această lege, PSD protejează românii de abuzurile și dobânzile excesive impuse de instituțiile de credit. Am reușit să restabilim echilibrul și corectitudinea în relația dintre cetățeni și instituțiile financiare. Românii care se confruntă cu dificultăți financiare vor avea, în sfârșit, posibilitatea de a-și stinge datoriile în condiții decente”, a declarat senatorul Marius Dunca.
Actul normativ introduce măsuri de protecție, inclusiv protecția față de IFN-uri, suma rambursată nemaiputând depăși dublul sumei împrumutate și protecția față de recuperatorii de creanțe care nu mai pot solicita de la debitori sume mai mari decât valoarea creanței stabilită în momentul cesiunii.
„Această lege, care privește protecția consumatorilor față de costul total al creditării și față de cesiunea de creanțe, este extrem de necesară și așteptată de români. Începând cu 2016 avem în vigoare prevederi legale de protecție față de creditele bancare, conform cărora ratele nu pot crește mai mult de 50% față de valoarea stabilită la semnarea contractului. În 2021, au fost introduse prevederi legale și pentru societățile de leasing, care stipulează că, în cazul în care un cetățean nu mai poate plăti ratele de leasing, acesta are un termen de 30 de zile în care poate vinde automobilul pentru a obține o sumă corectă, din care să poată achita sumele datorate” a subliniat senatorul brașovean.
Noua lege se aplică și la creditele în desfășurare de la IFN-uri, precum și la creanțele aflate în executare de către recuperatorii de creanțe. Noile prevederi se instituie imediat după intrarea legii în vigoare, fără a acționa retroactiv asupra creditelor deja achitate sau asupra creanțelor deja recuperate.