Site icon

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a făcut un pas înapoi, la solicitarea premierului. Un proiect de hotărâre de Guvern, prin care se instituia o „taxă de poluare”, a fost retras

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat că a retras din procedura de transparență, proiectului de Hotărâre a Guvernului privind metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum și a excepțiilor aferente zonelor cu nivel scăzut de emisii (ZNSE).

„Decizia a fost luată în vederea unei consultări mai ample atât cu partenerii din cadrul Coaliției de Guvernare, cât și cu reprezentanții structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării.

Proiectul prevedea că primăriile urmau să delimiteze „zone cu nivel scăzut de emisii” (ZNSE), să perceapă o taxă de la șoferii care conduc mașini poluante și care tranzitează acele zone.

După ce proiectul a fost lansat în dezbatere publică, în 26 iunie, premierul României, Marcel Ciolacu a scris pe rețelele de socializare că „această inițiativă, care are un impact social ridicat și care introduce taxe noi, nu a parcurs în prealabil o etapă de consultare publică și nu a fost validată politic în interiorul Coaliției”.

În schimb, în comunicatul prin care a anunțat retragerea proiectului din procedura de transparență, reprezentanții Ministerului Dezvoltării au precizat:

„Proiectul, lansat în consultare publică, în data de 26 iulie a.c., are în vedere aplicarea prevederilor Legii nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă, act normativ adoptat de Parlamentul României (ca urmare a consultării în cadrul Coaliției de Guvernare) și publicat în Monitorul Oficial al României pe 31 mai 2023, și care precizează că, ”în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii elaborează metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum și a excepțiilor aferente ZNSE, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

În plus, în documentul amintit, ministerul precizează că Legea nr. 155/2023 reprezintă Jalonul nr. 288 în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care a fost stabilită obligativitatea de a crea mecanismul de adoptare a zonelor cu emisii scăzute de către autoritățile publice locale, iar metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum și a excepțiilor aferente zonelor cu nivel scăzut de emisii reprezintă una dintre măsurile aferente CISC (Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice) – prioritatea de ordin legislativ nr. 43 din Planul stabilit pentru anul 2024.

Exit mobile version