Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a emis primul set de autorizații pentru recoltarea urșilor, conform in baza Legii nr. 242 din 23 iulie 2024, prin care au fost stabilite cote de prevenție (pentru limitarea numărului de exemplare) și cote de intervenție (în cazul unor incidente).
Astfel, conform anunțului directorului Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, au fost emise 14 autorizaţii de mediu pentru recoltarea exmplarelor din specia urs brun care reprezintă nivel de prevenţie.
„S-au emis autorizaţii pentru recoltarea unui număr de 34 de exemplare dintre cele 45 repartizate, ca număr de prevenţie, la nivelul judeţului Braşov. Exemplarele pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise”, a precizat reprezentantul APM Brașov.
Autorizație și pentru ursul de la Crizbav
Pe lista celor 14 gestionari de fonduri cinegetice care au primit autorizație este și A.V.P. Doripesco, care a primit acordul să recolteze ursul de la Crizbav, care a atacat în 22 septembrie două persoane printre care și fata însărcinată de 14 ani.
Ceilalți gestionari care au solicitat autorizaţii de mediu sunt A.J.V.P.S Braşov, A.V.P.S. Făgăraş, A.V.P.S. Munţii Făgăraşului, A.V.P.S. Rupea, A.V.P.S. Popilnica Dumbrăviţa, A.V.P.S. Făgetul Apaţa, Asociația Wild Hunt, A.V. Bârsa, A.C.P.O.D. Dopca, O.S al Oraşului Râşnov, R.PL.P. Kronstadt, O.S. Bucegi Piatra Craiului Ciucaş R.A., O.V. Şoimul.
Câți urși sunt în județul Brașov
Conform monitorizării realizate în acest an de APM Braşov împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice de pe raza judeţului Braşov, a fost evaluat un efectiv de 1.440 exemplare din specia urs (Ursus arctos). Comparativ, în anul 2023 a fost estimat un număr de 1.675 de exemplare, mai multe decât în anul 2022 – 1.633 de exemplare.