Site icon

USR Brașov își desemnează candidații pentru alegerile parlamentare în cadrul unui proces 100% transparent și democratic

Politicul poate să facă mult bine oamenilor, dar unii aleg să folosească pârghiile puterii ca să îndoaie pilonii democraţiei. Se întâmplă chiar în aceste zile în Parlament, când PNL, cu complicitatea PSD, vrea să schimbe legea ca să îl facă pe Iohannis senator. Nu mai contează niciun principiu constituţional, nu mai contează că preşedintele trebuie să fie independent, s-a dat ordin să i se facă loc pe liste. (* Articol al USR Braşov).


Tot în aceste zile, la Braşov, USR demonstrează că se poate alcătui o listă şi printr-un proces transparent şi democratic, unul în care membrii simpli de partid din toate filialele îşi aleg reprezentanţii în Parlament. Pe 21 septembrie are loc Conferinţa Judeţeană la care fiecare filială din judeţ îşi trimite delegaţii pentru a vota listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
Numărul delegaţilor trimişi de o filială depinde de performanţa electorală. Peste clasamentul stabilit de votul acestora nu mai intervine nimeni.
Jumătate dintre candidaţii la Senat sunt femei, respectiv o treime la Camera Deputaților
Procesul de alegere a candidaților este unul complet democratic, în contrast cu modul în care alte partide își stabilesc adesea listele de candidați prin decizii luate de lideri centrali sau de baroni locali.
În cazul USR, oricine poate candida, indiferent de vechimea în organizație sau de influența pe care o are. Procesul nu este unul de fațadă – campania internă presupune trei dezbateri reale și o competiție deschisă în care fiecare candidat își prezintă ideile și planurile într-un mod transparent.
În plus, USR Brașov încurajează participarea doamnelor în politică, un aspect foarte important într-o societate cu puține femei în funcții de reprezentare politică. Pe fondul acestei deschideri faţă de participarea la competiţie, jumătate dintre candidaţii care s-au înscris în cursa internă pentru Senat sunt femei, respectiv o treime la Camera Deputaților.
Ce diferenţă faţă de metodele altor partide!
În timp ce la alte partide se stabilesc candidații la alegerile parlamentare de către baroni locali sau prin intermediul unor decizii de la centru, luate „cu pixul” liderilor de la București, USR Brașov pune accent pe un proces participativ.
Nu are loc parașutarea unor candidați cum s-a întâmplat la PSD Brașov cu Ana Loredana Predescu, vâlceanca traseistă care candidase la alegerile locale din 2020 pe lista de consilieri a Partidului Puterii Umaniste (PPU-SL, partidul controlat de Dan Voiculescu) pentru Sectorul 1 București în același an. Ajunsă deputat a sărit în barca AUR, doar pentru a ieşi şi din acest partid. Sau cazul PNL Brașov, pe listele căruia au fost aleși parlamentari Daniel Zamfir din Voluntari (2012, 2016, actualmente senator PSD de București) și Petre Roman (2012). Nici nu există vreun baron local cu pretenția ca parlamentarii să-i răspundă la telefon și să-i facă pe plac.
Puterea decizională aparține membrilor în cazul USR, nu unei elite. E ca şi cum la Eurovision ar decide doar publicul, fără să mai existe un vot al juriului, al specialiştilor care schimbă adesea ierarhiile lăsând tuturor un gust amar de intervenţie politică.

(* Articol al USR Braşov).

Exit mobile version