Site icon

Arhitecții din OAR cer o întâlnire cu primarul Brașovului, pentru a „lămuri neclaritățile” legate de concursul de soluții pentru Platforma Rulmentul. George Scripcaru a anunțat zilele trecute că nu va semna contractul cu firma câștigătoare

După ce primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat joi, 23 octombrie, că nu va semna contractul de proiectare cu asocierea de firme care câștigat concursul internațional de soluții pentru reconversia Platformei Rulmentul, Ordinul Arhitecților din România (organizatorul competiției) a anunțat că a solicitat o întâlnire cu primarul, pentru „a lămuri neclaritățile”.

Astfel, printr-un comunicat de presă, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a menționat că primarul Brașovului „a făcut afirmații eronate” și a anunțat că i-a transmis o scrisoare prin care îi propune să aibă o întâlnire de lucru pe acest subiect, pentru „a-i oferi toate informațiile de care are nevoie pentru a lua o decizie bazată pe informația corectă și conformă legislației privind achizițiile publice, și i-a transmis un prim set de clarificări”.

„Înțelegem că, din punct de vedere politic, poate fi o neîncredere între actualul și fostul primar, însă facem un apel public către domnul George Scripcaru să treacă dincolo de competiția politică și să se uite instituțional la ce a fost făcut în ultimii patru ani pentru a ajunge la etapa în care există un proiect pentru regenerarea Platformei Rulmentul, în conformitate cu recomandările din raportul Băncii Mondiale din 2019, la care domnia sa face referire. O regenerare urbană a unui sit industrial este un proiect care se întinde pe foarte mulți ani și de-a lungul mai multor mandate. Este important ca administrațiile să se raporteze la astfel de proiecte, potrivit cadrului legal, precum și recomandărilor și soluțiilor specialiștilor, pentru a asigura continuitatea. Oprirea proiectului în această fază va însemna întârzierea regenerării Platformei Rulmentul cu câțiva ani, în timp ce implementarea imediată a proiectului ar însemna că, aproximativ în termen de trei ani am putea avea primele rezultate. De asemenea, anularea fără temei legal a Concursului Internațional de Soluții va duce la decredibilizarea României pe piața internațională de profil, iar marile firme din străinătate și din România vor ezita să mai participe la concursuri pentru administrația publică de la noi”, a declarat Ștefan Bâlici, președintele OAR.

Ce „afirmații eronate” ale primarului sunt reclamate de OAR:

Totodată, OAR a precizat că pentru anularea unei proceduri de achiziții publice sau neplata premiilor și refuzarea semnării contractului de proiectare, Autoritatea Contractantă trebuie să prezinte un temei legal”.

Concursul de soluții pentru reconversia Platformei Rulmentul a fost câștigat de JB ARHITECTURA, ADN BIROU DE ARHITECTURĂ, BEROS ABDUL ARHITECŢI ASOCIAŢI. Din această asociere face parte și arhitectul brașovean Johannes Andreas Bertleff.

Exit mobile version