„Acasă, de sărbători” reunește întreaga comunitate din comuna Mândra, în centrul satului, într-o atmosferă de sărbătoare autentică. Evenimentul va avea loc pe 21 decembrie și va marca sărbătorile de iarnă în sat, când bradul împodobit, iluminatul festiv, portul tradițional, colindele, ceaiul cald, vinul fiert, cozonacul, turta dulce și decorațiunile de Crăciun manufacturate local vor crea o atmosferă festivă.
„Acasă, de sărbători”, un eveniment organizat în parteneriat public-privat
„Acasă, de sărbători” este un eveniment care demonstrează că parteneriatele public-private începe să prindă contur în Țara Făgărașului, chiar și în lipsa unei legislații clare în acest sens. Aceasta este o inițiativă care pune accent pe colaborarea între administrația locală, organizații, școală, biserici, mediul privat și locuitori, pentru păstrarea și valorificarea tradițiilor și patrimoniului local.
Organizatorii – administrația locală, Școala Gimnazială, Biblioteca Comunală, parohiile, grupurile de inițiativă, ONG-urile, precum și companiile din comună – își unesc eforturile pentru a aduce laolaltă locuitorii din Mândra, Ileni, Râușor, Șona și Toderița. Tradițiile locale sunt reprezentate cu mândrie de Cetele de Feciori și Irozi, care completează spectacolul sărbătorii.
„Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție, un exemplu de cum, împreună, putem construi comunități active și unite. Este un semnal că, în următorii ani, trebuie să colaborăm și să ne susținem unii pe alții, pentru că împreună este întotdeauna mai bine decât separat. Comunitățile viitorului sunt cele implicate, cu porțile și sufletele deschise, comunități ale oamenilor care știu și ce înseamnă să muncești din greu, dar și să-ți iei răgaz să sărbătorești și să te bucuri cu toți ai tăi, împreună. Revenim, curând, cu mai multe detalii legate de aceast eveniment local, în aer liber, care va marca deschiderea sărbătorilor de iarnă în comuna Mândra și unde Moș Crăciun va aduce cadouri pentru toți copiii locului”, spun organizatorii.
„Memoria Comunității”, una dintre inițiativele conexe
În paralel, alte proiecte din Mândra susțin ideea de parteneriat public-privat și valorificarea identității locale. „Memoria Comunității”, un proiect al Asociației Mândra Project, în colaborare cu Asociația Sătească „Șona Noastră”, Biblioteca Comunală și Parohia Mândra, cu susținerea administrației locale urmărește digitalizarea documentelor, fotografiilor și poveștilor vechi din sat. O parte din aceste arhive au fost deja expuse sau urmează să facă parte din mici expoziții tematice în holul bisericii „Sfânta Treime”, inclusiv cele legate de tradiția Cetelor de Feciori – înscrisă în patrimoniul UNESCO – și o altă expoziție care este un omagiu adus eroilor locali dispăruți în cele două războaie mondiale.
Totodată, comunitatea creează ornamente lucrate manual pentru bradul de Crăciun de la biserica din sat. Grupul dantelăreselor din Mândra, recunoscut la nivel național și nominalizat, recent, la premiile din cadrul Galei Comunității Țării Făgărașului, contribuie la păstrarea meșteșugurilor tradiționale și la susținerea proiectelor de educație alternativă gratuite pentru copii, inițiate de Asociația Mândra Project.
Mândra Project, platformă pentru dezvoltare locală
Sub umbrela Mândra Project se reunesc toate inițiativele de regenerare culturală, educațională și comunitară din zonă. Organizația promovează colaborarea între generații și parteneriatele public-private pentru a păstra și valorifica patrimoniul local.
„Ne dorim să aducem trecutul în viitor, prin oameni care înțeleg valoarea tradițiilor și importanța colaborării. Parteneriatul public-privat este cheia pentru a construi o comunitate puternică și implicată”, subliniază reprezentanții organizației.
„Acasă, de sărbători” este mai mult decât un eveniment, este o dovadă că unirea forțelor și implicarea tuturor pot transforma comunitățile în locuri vii și pline de speranță.