Echipa de coordonare a ediției de iarnă din 2027 a Festivalului Olimpic al Tineretului European, competiție rezervată sportivilor cu vârsta între 14 și 18 ani, care va avea loc în județul Brașov, și-a început vizitele de lucru în România. Timp de două zile, în 18 și 19 noiembrie, Liney Halldorsdottir, președinte Comisia FOTE a Asociație Comitetelor Olimpice Europene (EOC), membru în Comitetul Executiv EOC, Peter Brull, director sportiv EOC și Michaela Ruskova, coordonator sportiv EOC, au avut în program vizite la locațiile și bazele sportive din zona Brașov și întâlniri cu autoritățile locale pentru o primă evaluare și pentru a stabili etapele necesare organizării acestei competiții olimpice.
Astfel, în 18 noiembrie, echipa EOC a fost primită, la Primăria Brașov de viceprimarul Daniel Ghiță, căruia primarul Brașovului, Dan Ghiță i-a desemnat atribuții în organizarea FOTE. Partea română a fost reprezentată la discuții de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, George Boroi, secretar general COSR, alături de Florin Mișcă, secretar general adjunct COSR, Dragoș Tătaru, Director Sportiv, Mihaela Mitu, Relații Internaționale și Ciprian Gheorghe, expert sportiv.
„Pentru a organiza FOTE este foarte important să avem o comunicare excelentă între toate departamentele implicate – sport, cazare, transport – și, de asemenea, ca oamenii să lucreze împreună, în echipă. Este foarte important să avem sprijinul municipalității, al guvernului și al Comitetului Olimpic, și sunt sigură că Brașovul poate să facă un eveniment chiar și mai bun decât cel din 2013”, a declarat Liney Halldorsdottir.
La rândul său, viceprimarul Brașovului, Dan Ghiță a declarat că „avem tot ceea ce înseamnă baze sportive pentru această competiție. Cei care ne-au vizitat astăzi de la Comitetul Olimpic European chiar au fost fericiți că avem și sărituri cu schiurile, și schi alpin, și patinoar pentru hochei și patinaj artistic, și așa mai departe, în zone apropiate. Și atunci sunt convins – și toată lumea este convinsă – că va fi și mai bine, în 2027, decât a fost în 2013”.
Nu în ultimul rând, președintele COSR Mihai Covaliu a subliniat importanța acestui eveniment pentru țară și orașul Brașov, dar și încrederea pe care EOC a acordat-o COSR și României:
„Pentru România, Brașov și Comitetul Olimpic și Sportiv Român înseamnă, în primul rând, că 2013 a fost o ediție de succes. De asemenea, că Asociația Comitetelor Olimpice Europene, inclusiv președintele Spyros Capralos, împreună cu secretarul general, Raffaele Pagnozzi, au încredere că 2027 poate fi o ediție și mai bună decât 2013. Și cu toții ne dorim acest lucru”.
Vizite la bazele sportive din Brașov, Râșnov, Predeal, Cheile Grădiștei și Sfântu Gheorghe
În 18 noiembrie, prima destinație a fost Patinoarul Olimpic Brașov, unde se dispută în special partide de hochei pe gheață. Au urmat pârtia Clăbucet, din Predeal, acoperită de un strat extrem de subțire de zăpadă, baza sportivă de biatlon de pe Valea Râșnoavei și trambulinele de sărituri cu schiurile de pe Valea Cărbunării.
În 19 noiembrie, au fost verificate pârtiile Subteleferic și Bradul din Poiana Brașov. Au urmat apoi patinoarele din Sfântu Gheorghe și baza sportivă de la Cheile Grădiștei unde s-a încheiat periplul ehipei EOC.