Consiliul Judeţean Braşov, în formula rezultată după alegerile locale din 9 iunie, s-a constituit joi, 21 noiembrie 2024, în cadrul unei ceremonii festive, o dată cu momentul depunerii jurământului de către preşedintele ales, Adrian Veştea, şi de 23 de consilieri ale căror mandate au fost validate de instanțe, din totalul de 34 de membri ai forul deliberativ.
Şedinţa a fost convocată prin Ordinul Prefectului Judeţului Braşov nr. 1240/12.11.2024 şi, potrivit legii, a fost condusă de cel mai în vârstă ales judeţean, Dorin-Dumitru Enea (AUR), secondat de cei mai tineri doi consilieri, Varga Nandor (UDMR) şi Dragoş-Costin Lungu (PSD).
După ce secretarul general al judeţului Braşov, Maria Dumbrăveanu, a dat citire documentelor prin care instanţele de judecată au validat mandatele consilierilor judeţeni, respectiv pe cel al preşedintelui, au depus jurământul aleșii și Adrian Veștea.
Adrian Veștea vrea să aducă la Brașov experiența de la București
„Le mulţumesc colegilor care au fost până astăzi la conducerea Consiliului Judeţean, domnului preşedinte Todorică Şerban şi domnilor vicepreşedinţi Ciprian Sterpu şi Szenner Zoltan, precum şi colegilor din legislativ, şi le urez bun venit noilor consilieri judeţeni care au fost validaţi, precum şi celor care vor depune jurământul în şedinţa viitoare. Am dus multe proiecte la bun sfârşit şi sunt convins că prin ambiţie şi cu determinarea de a lucra spre binele locuitorilor judeţului Braşov, exact aşa cum am jurat, în mandatul care începe astăzi avem şansa să punem în aplicare tot ceea ce ne propunem. Experienţa pe care am acumulat-o la nivel central, în cadrul echipei guvernamentale din care am făcut parte, îmi doresc s-o pun în practică la nivelul judeţului Braşov. Am avut şansa să merg în marea majoritate a judeţelor din România şi astfel am preluat bune practici pe care le voi transpune în activitatea noastră”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veştea la debutul celui de-al treilea mandat.
Adrian Veștea: „Este foarte posibil ca o parte dintre grupuri să se reorganizeze la nivelul Consiliului Județean”
În urma alegerilor locale din 9 iunie, configuraţia politică a forului deliberativ judeţean este următoarea: 11 mandate au fost câştigate de PNL, 8 mandate au revenit Alianţei Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei, FDGR), 8 mandate au fost obţinute de PSD, 4 mandate a câştigat AUR şi 3 mandate au fost adjudecate de UDMR.
Componenţa Consiliului Judeţean Braşov va fi completată într-o viitoare şedinţă, după ce instanţa se va pronunţa cu privire la validarea mandatelor celor 11 consilieri judeţeni supleanţi.
„Așteptăm să fie validați ceilalți consilieri județeni, apoi vom trece la etapele următoare: stabilirea comisiilor, stabilirea grupurilor (politice, n.r.). Este foarte posibil ca o parte dintre grupuri să se reorganizeze la nivelul Consiliului Județean”, a anunțat Veștea.
Ce scenarii sunt posibile?
Pentru a obține majoritatea în Consiliul Județean, Adrian Veștea are nevoie de 18 voturi, iar în acest moment se poate baza pe 12 (11 ale consilierilor județeni PNL, plus unul al președintelui Consiliului Județean Brașov). Pentru a avea majoritate simplă (jumătate plus unu) mai are nevoie de 6 voturi.
O variantă ar fi ca la nivelul Consiliului Județean Brașov să se formeze o alianță PNL – PSD, la fel ca în Consiliul Local Brașov. În acest caz, alianța ar avea 20 de voturi în deliberativul județean, însă, cel mai probabil, PSD ar vrea un post de vicepreședinte.
O a doua variantă este ca cele șase voturi să fie obținute de la UDMR – trei voturi, PMP (care ar putea să părăsească Alianța Dreapta Unită) – două voturi (dacă va fi validat și al doilea consilier județean PMP, aflat acum pe lista de supleanți), plus cel puțin un vot de la AUR.
Nu este exclus, însă, ca în această „coaliție” să intre și consilieri județeni ai USR, cu atât mai mult cu cât Uniunea a arătat „flexibilitate” în alte consilii locale din județ, inclusiv pentru alianțe cu PSD – considerat până nu demult, în mod foarte vocal, „eternul inamic” al progresiștilor. Exemple în acest sens sunt orașul Rasnov, unde primarul USR îl are că subaltern pe viceprimarul PSD, dar și orașul Ghimbav, unde USR s-a aliat cu PSD și PER într-o încercare eșuată de a-și impune un viceprimar.
Ce aleși au depus jurământul în 21 noiembrie:
- Agache Aurel-Dionisie (USR),
- Avrămescu Nicolae (AUR),
- Bucur Valentin-Florin (PNL),
- Diaconu Daniel-Nicolae (PNL),
- Dumitrache Andreea (USR),
- Enea Dorin-Dumitru (AUR),
- Gabor Alexandru-Adrian (PNL),
- Iatan Adrian (PSD),
- Joliff Erwan Francois Michel Marie (USR),
- Lungu Costin-Dragoș (PSD),
- Lupu Ștefan-Ovidiu (PSD),
- Magyar Árpád (UDMR),
- Oprică Florentin-Adrian (PSD),
- Paraschivescu Ovidiu-Romulus (USR),
- Pelei Gabriela (PSD),
- Sârghie Ovidiu (PMP),
- Stoianovici Marius-Mihail (USR),
- Suciu Iosif (PSD),
- Șeitan Cătălin-Eugen (PSD),
- Șerban Todorică-Constantin (PNL),
- Varga Nándor (UDMR),
- Vecerdi Cristina-Agnes (PNL),
- Vocilă George-Adrian (PNL).