FOTO. Conferinţele UNITBV, ediţia a III-a: Despre epurarea apei prin fotocataliză, pe înțelesul tuturor

Dr. Maria Covei a prezentat rezultatele unei cercetări care a pornit de la întrebarea: Poate fi purificată apa cu radiație solară, prin fotocataliză?

Câteva zeci de brașoveni au ales să își petracă seara de vineri într-un mod inedit. Ei au participat la conferința științifică „Fotocataliza: cum purificăm apa cu radiația solară”, care face parte din seria „Știința în conversație”, organizată de Universitatea Transilvania din Brașov. Tema a fost una intersantă și, totodată, provocatoare: epurarea apei printr-o tehnologie aflată, deocamdată, într-un stadiu incipient: fotocataliza.


În cadrul acestei conferințe, dr. Maria Covei, de la Facultatea de Design de produs și mediu din cadrul Universității Transilvania, a prezentat rezultatele mai multor ani de cercetare, realizată de o echipă a Universității Transilvania din Brașov, pe care ea a coordonat-o. Prin acest proiect au fost testate mai multe variante de epurare a apei prin fotocataliză, un proces chimic care presupune utilizarea unor substanțe, care, sub influența razelor solare, dizolvă poluanții organici aflați în apă.

Cum tehnologia este una nouă, aflată în curs de dezvoltare, aplicarea ei la scară mare mai are de așteptat.


„Eficiența de fotodegradare pe care am obținut-o noi în laborator nu este covârșitoare. Nu aș spune: gata, ieșiți de aici și mergeți să cumpărați materialele astea și o sa aveți apă potabilă la robinet dacă le folosiți”, a explicat Maria Covei.

Viitorul substanțelor fotocatalitice


Însă, în urma numeroaselor teste realizate de cercetătorii universității brașovene, fotocatalizatorii (substanța care descompune poluanții sub inflența radiației solare) pot fi folosiți în alte aplicații.

„Am putea folosi aceste substanțe fotocatalitice pentru realizarea unor suprafețe subțiri: le punem pe ferastră, pe geacă. Poate că le-am putea folosi ca suprafețe anti-aburire. Poate că putem să le folosim pentru sterilizarea interiorului saloanelor sau a altor spații din spitale: aplicăm o tencuială cu dioxid de titan (o substanță care reacționează la razele ultraviolete și descompune moleculele organice – n.red), aprindem lampa cu raze ultraviolete și se distrug patogenii. Sunt o serie de alternative, pe unele le-am testat astfel că vedem ce putem face în continuare”, a continuat dr. Maria Covei.

Seria conferințelor a început în luna iulie


Seria conferințelor Universității Transilvania a debutat în 8 iulie când conf. dr. Mihai Daniel Niță, cadru didactic la Facultatea de Silvicultură şi exploatări forestiere a fost invitatul principal. El a abordat subiectul „Pădurile în epoca digitală: tehnologie, sateliți și umanitate”.
În 3 octombrie, Tudor Constantin Badea cercetător principal la Facultatea de Medicină, a susținut conferința „Arhitectura creierului: genetică și diversitate neuronală”.
„Știința în conversație” va fi reluată anul viitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.